Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft på Norderåsen fick positivt mottagande

/
  • Pär-Ola Säterhall från Vindvision Norr AB informerade om de planerade vindkraftverken på Norderåsen. ”Det lutar mot att vi kommer att bygga tre till fyra vindkraftverk om vi får bygglov”.  Foto: Carin Selldén
  • Pär-Ola Säterhall från Vindvision Norr AB informerade om de planerade vindkraftverken på Norderåsen.Foto: Carin Selldén

2011 börjar Vindvision Norr AB att bygga tre till fyra vindkraftverk uppe på Norderåsen utanför Glissjöberg om man får tillstånd. På samrådsmötet i torsdags var bybornas åsikter mestadels positiva.

Annons

Vindvision Norr AB från Frösön har sökt bygglov och gjort en miljöanmälan för fyra till sex vindkraftverk på Norderåsen utanför Glissjöberg och bjöd under torsdagskvällen in till ett samrådsmöte. Projektet är ett initiativ av markägarna.

– Det lutar mot att vi kommer att bygga tre till fyra vindkraftverk om vi får bygglov, säger vindprojektören Pär-Ola Säterhall som även är vd och ägare för Vindvision Norr AB.

Pär-Ola Säterhall har jobbat inom vindkraftsbranschen i tio år och har bland annat uppfört tre vindkraftverk i Jämtland och Härjedalen tidigare, ett av dem i Tännäs.

Vindkraftverken kommer att ha en total höjd på 150 meter, en roterdiameter på 82 meter och har en svepyta på 5 278 kvadratmeter. Varje vindkraftverk kommer ge en effekt på cirka två megawatt (2 000 kilowatt) och kostar 35 miljoner kronor styck att bygga. Sammanlagt ger vindkraftverken 20–30 miljoner kWh/ år.

– Det finns möjlighet att bli delägare i ett vindkraftverk, eller att gå ihop ett tiotal personer och köpa ett helt. Avkastningen brukar ligga på mellan 10–15 procent, säger Pär-Ola Säterhall.

Klara tillstånd för projektet väntas nästa år och då kan vindmätningarna börja göras av det gotländska företaget Ownpower. Byggstarten är planerad till 2011. Vindvision Norr AB planerar att deltidsanställa två personer som kan ge tillsyn och service till vindkraftverken. Det kom ett tiotal intresserade personer till mötet, både bybor och jägare som brukar jaga i området runt Norderåsen.

– Hur mycket kommer byalaget tjäna på vindkraften? undrade Thor Magnussen, boende i Glissjöberg och tidigare ordförande i byalaget.

– Någon procentsats kommer att gå till byalaget, kanske 10 000 kronor per verk och år, uppskattade Pär-Ola Säterhall.

De flesta på mötet verkade positiva till vindkraftverken.

– Jag är absolut positiv till vindkraft, det tror jag att hela byn är. Vindkraftverken kan ju alltid plockas bort. Men jag undrar varför det inte finns någon tillverkningsindustri för vindkraft i Sverige, alla verk körs från Danmark och Tyskland, säger Thor Magnussen.

En person som brukar jaga i området var skeptisk till vindkraftsplanerna.

– Förut var det vattenkraften de ville ha, och nu är det vindkraften. De kommer och skapar jobb som sedan försvinner, säger han.

Är du orolig för att jakten blir lidande?

– Det vet man ju inte förrän efteråt, säger han.

Synpunkter ska framföras till Norrvision senast den 30 november.

Annons