Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha Cedermark som staty i Älvros

/
  • Roland Cedermark som staty  i hembyn Älvros? Idén kommer från Yngve Persson, känd musiker från byn.

Dragspelskungen Roland Cedermark som staty i hembyn Älvros? Idén kommer från en annan duktig musiker från byn, Yngve Persson.

– Varför inte en staty över bygdens store son? Undrar han.

Annons

Yngve Persson funderar att ta kontakt med Härjedalens kommun, skogsbolag och andra tänkbara intressenter. Det gäller att få bidragsvilliga sponsorer eftersom en staty kostar mycket pengar. Några hundra tusen kronor, tror Persson.

Intressant i sammanhanget är skulptören Lars Widenfalk med ett förflutet från Älvrosremmen. Där vistades han varje sommar under uppväxtåren. Widenfalk, som är en mycket känd skulptör, är bland annat mannen bakom statyerna Gruvarbetaren i Bruksvallarna och Nybyggarna i Vemdalen.

Eftersom han så att säga hör till Älvrosbygden skulle han kanske vara intresserad av att skapa en staty av Roland Cedermark.

Yngve Persson har även mer på gång:

– Nu när jag har blivit pensionerad från musiklärarjobbet har jag tid för att skriva en dansbandsbok från Härjedalen.

Han håller på att samla in material till boken, ta kontakt med dansbandsmusiker i landskapet och åka runt och ta bilder.

– I det här sammanhanget har naturligtvis Roland Cedermark en given central plats i boken. Han var ju stilbildare inom dansbandsmusiken på sin tid. När hans orkester spelade var det inga pauser. Man spelade så att svetten yrde och Roland var känd som mannen som bytte skjorta nästan en gång i kvarten.

– Den här boken hoppas jag ha klar inom ett år ungefär, säger Yngve.

Men inte nog med detta. Ett dansbandsmuseum i Älvros hägrar också för honom.

– Man skulle kunna tänka sig Missionskyrkan i byn som platsen för ett sådant museum och även i det fallet skulle Roland Cedermark ha sin givna plats, säger Yngve Persson.

”Statyn” själv, Roland Cedermark, är inte lika förtjust i idén.

– Det är ett stort rungande nej från min sida. Det är för mig totalt främmande, säger han till LT.

– Men jag är väldigt glad över det positiva bemötandet på hembygdsgården.

Mer läsning

Annons