Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi som jobbar ideellt med Sagoön tappar sugen”

/
  • Nancy Persson med Denise och Malin Göransson var under tisdagen på utflykt till Lillön. ”Det är väldigt trist och meningslöst. Mycket måste ligga hos föräldrarna, att kolla vad deras barn gör på nätterna, säger Malin Göransson. ”Föräldrarna måste engagera sig i vad de gör, och vara mer med sina ungdomar, håller Nancy Persson med om.
  • Rådjuret med kid som Jonny Springe skapat har blivit förstörd. Kidet har fått ena benet kapat.
Foto: Carin Selldén
  • Någon hade grävt upp räven ur sitt stöd i marken och vält den.

Skadegörelsen på Sagoön gör många upprörda i Sveg. – Man blir ledsen. Nu måste vi skapa en debatt i samhället, säger Arne Ring.

Annons

Under natten mot måndagen vandaliserades tre ställen av sagostigen på Lillön i Sveg.

En ekorre har slagits ner från ett träd med en kraftig gren. Gärningsmannen har lämnat två stora grenar på platsen. En räv har ryckts upp ur marken och välts, och på träskulpturen av ett rådjur med kid har någon slagit av ett ben på kidet.

– Jag gick runt på Sagoön på söndag kväll, så det måste hänt under natten, säger Lasse Lomander, kultursekreterare på Härjedalens kommun.

Många ideella krafter tillsammans med konstnärer och kulturförvaltningen har jobbat hårt för att skapa en sevärdhet av Lillön.

– Jag trodde det skulle klara sig över sommaren i alla fall. Elskåpet har de varit på tre gånger förut, nu har vi kopplat ur högtalarna varifrån det skulle komma härjedalsmusik och naturljud, säger Lasse Lomander.

Skadegörelsen är polisanmäld. Förutom skadegörelse är det även folk som kör med mopeder och cyklar på Lillön, vilket är förbjudet.

– Vi hoppas att det läcker ut. Det verkar vara en ledare och några få rötägg som är ute på nätterna och kör med moppar, säger Lasse Lomander.

Arne Ring som är före detta kommunalråd och ordförande i turistföreningen har engagerat sig ideellt i Sagoön och lagt ner energi både från skrivbordet och rent fysiskt. Bland annat har han skrivit sagan Myriaden som finns att läsa på ön. Han är less på att skapa saker som blir förstörda.

– Det är inte bara det här, i år har skadegörelsen eskalerat i Sveg. Det går inte att göra något utan att det omedelbart blir förstört. I stället för att förnya oss får vi jobba med att reparera skador, vilket gör att vi som jobbar ideellt tappar sugen, säger han.

Han misstänker att det är samma gäng han mötte när han jobbade ute på ön förra veckan.

– Det var ett gäng med killar i 14–15-årsåldern som höll på att välta ner stora stenar vid brofästet. Jag skällde ut dem och några bad om ursäkt. Jag varnade dem om att det är inget bra liv de får om de fortsätter så här. Brotten trappas upp, och till slut når man en gräns där det får konsekvenser för resten av deras liv, säger Arne Ring.

Han har även en vän som fotade dem.

– Det här måste få ett slut. Vi måste visa civilkurage. Det gäller föräldrar också. Och rår man inte på sina ungdomar måste man be om hjälp, säger Arne Ring.

Polisen i Sveg har inte fått in några tips om vilka gärningsmännen kan vara, men uppmanar allmänheten att höra av sig.

– Det är totalt meningslöst och inte till glädje för någon. Och jag är säkert på att de som gjort det har ont i magen, sådana här saker brukar ha med grupptryck att göra, säger Mats Turdell, vid Svegspolisen.

LT kunde inte nå Jonny Springe under tisdagen.

Mer läsning

Annons