Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi släpptes när Saddam Hussein fyllde år”

/
  • Adel Mohammad pratade om flyktingars situation och berättade om sina egna erfarenheter.Foto: Carin Selldén

Varför hade vi tre tysta minuter för USA:s offer i 11 septemberattacken, men inte en tyst minut för alla civila offer i Irak? Sådant tåls att tänka på oftare, anser Adel Mohammad, från Röda korset.

Annons

Integrationsenheten i Härjedalen bjöd under torsdagen in bland andra representanter för organisationer, myndigheter, kommunen, företag, landsting, och kyrkor till ett seminarium om kommunens integrationsarbete.

Adel Mohammad från Röda Korset pratade om hur situationen ser ut för flyktingar i dag och om sina egna erfarenheter som nyanländ till Sverige. Han har bott i Sverige i 27 år och kommer från Irak. Adel Mohammad jobbar i Östersund som samordnare på Röda Korset med bland annat att ge stöd till flyktingar.

Enligt UNHCR, FN:s organ för handläggning av flyktingfrågor, finns det 40 miljoner flyktingar i världen. Färre än 10 procent lyckas ta sig till andra länder.

2008 sökte 36 000 asyl i Sverige, varav 18 000 var irakier. 76 procent fick avslag.

När Adel själv kom till Sverige under 80-talet hade han inga id-handlingar, då han var förföljd av sitt hemland. Hans familj på 12 personer blev i Irak förföljda av irakiska myndigheter och satta i fängelse.

Familjen splittrades och deporterades till Iran där de återförenades.

– Vi släpptes ur fängelset när Saddam Hussein fyllde år. Jag och min bror försörjde familjen, vi delade lägenhet med en annan familj. Sammanlagt bodde vi 18 personer och delade på kök och toalett. Man tror inte att det är sant men man överlever. Vi har mycket inneboende styrka inom oss, säger han

Han pratade även om hur man skiljer på människor i från olika världsdelar. Till exempel vilken skillnad det är på om en amerikan eller afrikan söker asyl i Sverige.

– Vi behandlar människor olika här, säger han.

Mer läsning

Annons