Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi behöver satsa halv miljard på nätutbyggnad"

/
  • Sven-Eric Dahlgren, Härjeåns, är ingen motståndare till vindkraften. Men det krävs omfattande investeringar i nät och vägar för att alla vindkraftsdrömmar ska kunna bli verklighet.

Vindkraftsplanerna är många och omfattande i Härjedalen. Men för att alla ska bli verklighet krävs omfattande investeringar.
– Vi måste bygga ut nätet för en halv miljard, säger Sven-Eric Dahlgren från Härjeåns.

Annons
Vindkraftsutbyggnaden i Sverige och Härjedalen går med rekordfart. I Härjedalen är ett antal nya projekt på gång.
I måndags berättade LT om att Bergviks Skog vill bygga 130 vindkraftverk söder om Sveg. Det är bara en i mängden av många planerade vindkraftparker i Härjedalen. I Lillhärdal finns det planer på ett 90-tal verk och i Glötesvålen finns förhoppningar om att sätta upp 30 högpresterande vindkraftsverk.
Men det finns många och stora frågetecken när det gäller den stora utbyggnaden av förnyelsebar energi.
– Det finns tekniska grejer som måste lösas med stora projekt, säger Sven-Eric Dahlgren som i dagsläget inte ser några problem att lösa de mindre verken som ska upp i exempelvis Vemhån.
– Men när och om de stora parkerna ska upp krävs det omfattande investeringar för att man ska kunna ta hand om den producerade strömmen, säger Sven-Eric Dahlgren.
Totalt beräknar han att det handlar om en halv miljard för att bygga ut nätet. Det är kostnader som man i dagsläget inte vet hur det ska finansieras eller vem som ska bygga ut det hela.
– Visst kan man ta risken om man vet att det blir av, fortsätter Sven- Erik Dahlgren som i dagsläget inte har de ledningar som krävs för att man ska kunna ta hand om den producerade strömmen.
– De måste ansluta till stamnätet det finns inga andra alternativ. Även vägnätet måste byggas ut och förbättras för vindkraften.
– Vägarna håller inte för de tunga transporterna och det sätter stora krav på infrastrukturen, säger Sten- Eric Dahlgren vidare.
– Det krävs ett nationellt grepp för att säkerställa spelreglerna när det gäller utbyggnaden.
– Många tycker och tänker men det är ingen som sagt vad som är rätt eller fel. Man borde kartlägga hela kedjan. Det är något vi saknar.

Mer läsning

Annons