Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargens vara eller inte vara – het fråga i Lillhärdal

/
  • Gunnar Sandberg och Bengt Bixo kom till Lillhärdal för att diskutera vargfrågan. ”När folk börjar känna oro då måste man ta det på allvar”, menade Gunnar Sandberg inför ett 40-tal besökare.   Foto: Håkan Degselius
  • Gunnar Sandberg och Bengt Bixo kom till Lillhärdal för att diskutera vargfrågan.
”När folk börjar känna oro då måste man ta det på allvar”, menade Gunnar Sandberg inför ett 40-tal besökare. Foto: Håkan Degselius

– Ring och rapportera varenda varg ni ser. Annars får ni inte gehör för era åsikter.

Det sa Bengt Bixo under måndagskvällens välbesökta vargdiskussion i Lillhärdal.

Annons

Vargen har blivit ett hett diskussionsämne i Lillhärdal efter ett antal attacker mot hundar och tamdjur under sommaren och hösten.

På grund av detta arrangerade socialdemokraterna och ABF en diskussion om vargens vara eller inte vara i Lillhärdal.

Att intresset och indignationen är stor märktes inte minst på det stora besöksantalet.

– Det märks att den här frågan engagerar för så här mycket folk har vi inte haft på ett politiskt möte under de sista åren, sa Gunilla Hedin som kunde räkna in ett 40-tal intresserade som fick dryfta frågan tillsammans med riksdagsmannen Gunnar Sandberg, socialdemokraterna, och Bengt Bixo från Jägarnas riksförbund.

Nyligen tog riksdagen ett beslut om att man ska behålla antalet vargar runt 200 individer i Sverige samtidigt som man kommer att tillåta licensjakt på varg redan i vinter. Ett beslut som även socialdemokraterna står bakom men i motsats till regeringen vill man inte plantera in några nya vargar.

– Man måste ta oron på allvar men det är jättesvårt att få gehör för den här frågan, sa Gunnar Sandberg som i största möjliga mån lovade försöka påverka politiken så att det gynnar de boende i glesbygden som har problem med en allt för livlig förekomst av rovdjur. Men han hoppas att en restriktiv och lyhörd politik ska göra att acceptansen för att det finns rovdjur förhoppningsvis kan öka.

Någon acceptans för varg har inte Jägarnas riksförbund.

Bengt Bixo vill ha nolltolerans för varg i länet.

– Vårt problem är det totala rovdjurstrycket per ytenhet, sa Bengt som inte ser vargen som någon utrotningshotad art eftersom den är flitigt förekommande i stora delar av Europa samtidigt som det är princip samma stam som den som nu strövar omkring i den svenska faunan.

Men för att de styrande ska ta problematiken på allvar krävs det att de boende kontaktar myndigheterna och berättar när och var de sett varg.

– Skriv och ring. Det ni pratar om är det ingen som bryr sig om, menade Bengt Bixo som vet att det krävs tillförlitlig statistik innan något sker.

Byborna fick inte svar på alla frågor om vargens vara eller inte vara. Men att man är upprörda står helt klar.

– Lika bra att flytta härifrån om det här fortsätter. Snart har vi inget att leva för, menade en av besökarna som känner att stora delar av jakten har förstörts med tanke på att man inte vågar ha hundarna lösa i skog och mark.

– Sedan måste besluten ned på kommunal nivå, menade en annan.

Annons