Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomstbonus för nyinflyttade kan vara en lösning för länet

/

Arjeplog har fått 181 nyinflyttade under 2008 sedan de införde välkomstbonus förra sommaren. Kan denna lösning vara något för glesbygdskommuner i Jämtland? undrar LT.

Annons

Arjeplog har länge brottats med stor utflyttning. Men sedan kommunen införde en välkomstbonus i somras till nyinflyttade, har trenden vänt. I stället för att tappa 60 invånare per som de brukar, fick de under 2008, 181 nya personer till kommunen. Förutom det föddes 20 barn.

Om kommunen i stället hade fortsatt att tappa 60 invånare per år skulle den vara helt avbefolkad om 50 år.

– Den ekonomiska vinst vi gör är att vår budget för 2009 har stärkts med 4 miljoner kronor. Vi räddar 13–15 årsanställningar tack vare detta i vår kommun, säger Bengt-Urban Fransson, kommunalråd i Arjeplog, till SKTF-tidningen.

För Härjedalen vände det 2007. Innan dess flyttade fler ut ur kommunen än det flyttade in. Men Härjedalens problem är att det föds färre än det dör, vilket betyder att kommunen ändå avbefolkas årligen.

– Välkomstbonus är ingenting vi har diskuterat. Vi får slita med det här i Härjedalen. Vi har en del områden som går bra. I västra Härjedalen växer det. Men där har vi problem med bostäder, och då kan vi inte ta emot folk. Bonus kan vara en idé i mängden av alla men det viktigaste är att skapa arbetstillfällen, säger Härjedalens kommunalråd Gottfrid Jonsson.

– I Funäsdalen försöker vi lösa problemet med bostäder, men det är höga byggkostnader. Kruxet är att det blir dyra hyror. Det krävs att någon är intresserad av att investera pengar. Sedan är det inga banker som vill låna ut pengar. Det är svårt att bedöma läget i dag i och med finanskrisen, säger Gottfrid Jonsson.

– Annars ser det bra ut i turistnäringen. Om biobränslekombinatet går bra vore det ett rejält lyft för östra Härjedalen. Det är bara att hoppas, säger han.

I Ragunda flyttade det mellan 2007 och 2008 ut 37 personer ur kommunen. Det, plus att det dör fler än det föds,gör att kommunen tappade 75 personer mellan de åren.

Är välkomstbonus något ni har funderat på?

– Vi har nog tänkt i de banorna någon gång. I Ragunda slopade vi barnomsorgsavgiften. Det gick bra ända tills vänsterpartiet klev av den idén. Vi hann aldrig utvärdera det. Naturligtvis är alla former att visa att det finns utvecklingspotential även här bra. Vi är öppna för nya idéer. Det är något som vi vill följa upp, säger Elisabeth Yngström, kommunalråd i Ragunda kommun.

– In- och utflyttningen är ganska balanserad här. Vårt problem är nativiteten och åldersstrukturen, säger Elisabeth Yngström.

Bräcke kommun tappade 44 personer mellan 2007 och 2008 i utflyttade.

– Vi har inte tänkt i just de banorna med välkomstbonus, det är i startgroparna, säger Sven-Åke Draxten, kommunalråd i Bräcke kommun.

– Politiskt ska vi ha två utvecklingsdagar då vi ska diskutera frågan om in- och utflyttning, vi måste ta tag i frågan, men vi har inga specifika idéer än så länge, säger han.

Mer läsning

Annons