Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågbäckskvarnen igång efter 20 års vila

/

I lördags var det första gången på 20 år som Vågbäckskvarnen kördes. Hela Hedeviken levde upp och många kom för att titta på kvarnen, träffas och fika.

Annons

I lördags var det en riktig heldag i Hedeviken. Kvarnen kördes uppe vid Vågbäcken, två kilometer väster om Hedeviken, där det också var friluftsgudstjänst. Nere i byn ordnade man loppis, fika och kolbullar, mopedutställning och på kvällen underhållning med Peder Persson band. Arrangörer var Hedevikens IF, Byutvecklingsgruppen, Vuxenskolan och Dokumentationsgänget.

– Vi träffas en gång i månaden och nu tyckte vi det var dags att kör kvarnen, medans de som kan finns kvar. Vi vill ta vara på deras kunskaper. Vilket engagemang det är i byn för den här dagen! säger Kathy Bäck, en i dokumentationsgruppen och eldsjäl i byn.

För 20 års sedan kördes kvarnen sist. De två som har koll på kvarnen är John Bäck och Bertil Westlund. John Bäck är 85 år och visade och berättade för besökare under dagen hur kvarnen fungerar.

Från början stod kvarnen i Sörviken, men man rev och flyttade den till Vågbäcken 1930. Det var gårdarna Bäck, Westin, Eriksson och Lundkvist som ägde kvarnen, men alla i byn fick lov att använda den. Man malde på den tiden efter behov och kvarnen var i bruk till 1940-talet. Man använda mest korn, men när det var knapra tider drygande man ut kornen med bark från det inre av träden.

Vid vågbäcken låg under 1800-talet en ramsåg som togs bort under 1920-talet.

Nere i byn var det fullt med aktiviteter, bland annat tände man under fredagskvällen en kolmila, som fortfarande brann under lördagen. I kolmilor tillverkade man förr i tiden träkol, och gör det än i dag i vissa fattiga länder.

Mer läsning

Annons