Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprustning av polisens lokaler kostar 10 miljoner

Upprustningen av polisstationen i Funäsdalen för 10 miljoner kronor skapade en viss debatt under onsdagens kommunfullmäktigemöte i Härjedalen. Efter omröstningen fastslog fullmäktige att man rustar det hårt nedgångna polishuset.

Annons

Det var upprustningen av polishuset i centrala Funäsdalen som skapade mest debattglädje hos fullmäktiges ledamöter.

Upprustningen beräknas till 10 miljoner kronor och efter det ska polismyndigheten hyra det renoverade huset under fem år.

Med röstsiffrorna 29 mot 16 röstades förslaget igenom.

Men Moderaterna, Centerpartiet, Vox humana och halva styrkan från Sverigedemokraterna var emot förslaget och reserverade sig mot beslutet.

– Jag tycker inte att det är en prioriterad fråga för kommunen. Pengarna ska gå till andra saker och jag yrkar fortsatt att man ska bjuda ut det till försäljning, sa Moderaternas Benny Tronsson som ansåg att man skulle få mera valuta för pengarna om man sålde fastigheten till de som vill utnyttja det till olika affärsprojekt med tanke på det fina läge fastigheten har mitt i centrala byn.

– Det finns andra lokaler som polisen kan vara i.

Centerpartiets Stig Holm var även han kritisk över att frågan inte tagit upp i det budgetarbete som bedrivits tidigare och att frågan hastats fram.

Men Lennart Olsson, socialdemokraterna, ansåg att renoveringen är en viktig fråga för säkerheten för befolkningen i västra Härjedalen.

– Det vore konstigt om vi inte kan ställa upp som hyresvärd åt polisen. Nu har vi garanterat att de finns kvar i minst fem år och röstar man emot förslaget får man istället ta risken att det inte finns en polis i Funäsdalen, menade han med en skarp ton till sina motståndare.

– Ni vill hellre hyra ut åt marknadskrafterna än att hyra ut till en viktig samhällstjänst

Fullmäktige klubbade även igenom att man ska bygga en ny vatten- och avloppsledning mellan Kåvan och Sörmo i Funäsdalen för en kostnad av 8,5 miljoner kronor. Pelle Persson, Vox Humana, ställde frågan hur man hade tänkt sig få tillbaka pengarna man investerat.

– På sikt ska det komma tillbaka genom både anslutningsavgifter och taxor, sa Lars Bygdén, folkpartiet, som liksom förespråkarna ser utbyggnaden som en viktig fråga med tanke på turismutvecklingen i Funäsdalen.

Det blir även en minskning av antalet ledamöter i kommunfullmäktige beslutade församlingen. Fullmäktige kommer inför nästa mandatperiod ha 39 ledamöter mot dagens 46.

Fullmäktigeförsamlingen fick även en genomgång om hur Härjedalens kommun kommer att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Redan nu har man hittat en fastighet som kommer att användas i det syftet.

Statsarkitekten Ulf Alexandersson redovisade även hur arbetet med översiktsplanen för östra Härjedalen fortskrider då det gäller de eventuella vindkraftsparker som är på gång.

Mer läsning

Annons