Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksam till betalspår för längdåkare

– Det är tveksamt om man kan ta ut en avgift på allemansrättskyddad mark.

Det säger Nils Hallberg, jurist vid Naturvårdsverket efter att Funäsdalen planerar att ta ut spåravgift för längdåkare på skidor.

Annons

Från och med den 19 december ska det kosta en slant att åka längdskidor på största delen av de preparerade skidspåren i Funäsdalsområdet, totalt runt 300 kilometer.

Debattens vågor har gått höga och till största delen har det handlat om huruvida man kan ta betalt för att åka skidor i områden där allemansrätten råder.

Nu har Naturvårdsverket kommit med sin tolkning av det synnerligen oklara rättsläget.

Och de är mycket tveksamma om det är möjligt med spåravgifter.

– På mark där allemansrätten råder anser vi att man inte kan ta ut avgift för skidåkning, säger juristen Nils Hallberg som anser att allemansrätten är starkt förankrat i grundlagen och den rubbar man inte på i första taget.

För att man ska kunna ta ut en avgift krävs det att det är en anläggning i juridisk mening där det gjorts större investeringar med exempelvis konstsnötilverkning, och att det inhägnade eller spärrade områden.

Enligt Nils Hallberg finns det inga större tveksamheter när det gäller exempelvis konstsnöspåret i Östersund som varit avgiftsbelaget under förvintern.

Men rättsläget är som sagt mycket oklart. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har en helt annan tolkning av problematiken.

De anser att det inte strider mot allemansrätten och att det indirekt finns ett stöd för att ta ut avgifter med hänvisning till Naturvårdsverkets tidigare ställningstaganden från 2004.

Mer läsning

Annons