Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismchefer kritiska mot planer på sänkt hastighet

– Vi ifrågasätter starkt det rimliga i de planerade hastighetsbegränsningar som nu är aktuella.

Annons

Det samstämmiga svaret ger tre destinationschefer inom Jämtland-Härjedalen turism samt dess vd Mats Forslund.

De jobbar på skidorter i Funäsdalen, Åre och Vemdalen och yttrar sig inför att vägsatsningar för elva år ska fastställas.

När det gäller hastigheterna på vägarna är ledningen för J/H Turism inte nöjda, ”med all respekt för bättre säkerhet och belastningen på miljön”.

Andra förbättringar av vägnätet går förlorade på grund av hastighetssänkningar där trafiken är gles och avstånden stora, heter det.

– Även om besöksnäringen jobbar med att skapa alternativ till bilåkandet så talar allt för att de flesta besökare fortsätter komma med bil under överskådlig tid, enligt det gemensamma svaret.

– Frågan om hastighetsbegränsningar måste lyftas ytterligare och omprövas i grunden.

Sten Bredberg i Motormännen är för deras del starkt kritisk till hela förslaget om vägsatsningar och bedömer det som uppenbart centralstyrt.

Han konstaterar att Norrlands vägnät i åratal satts på undantag och att lösningen tycks innebära att ”vi får väl köra saktare då”.

De planerade hastighetssänkningarna anser han är helt oacceptabla. Ingen hänsyn tas till trafikintensiteten, utan endast vägtypen ur ett nationellt perspektiv är i fokus.

– Gällande förslag innebär att alla 110-vägar försvinner och de flesta blir 90-vägar. En väldigt stor del av dessa sänks till 80.

Sten Bredberg hävdar vidare i remissvaret att några få argument kopierats till att omfatta i stort sett samtliga vägsträckor och Motormännen underkänner förslaget i sin helhet.

Mer läsning

Annons