Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog med sig kör från London till Lillhärdal

/
  • Kören från London uppträdde under nyårsdagen i Svegs kyrka ledd av Richard Morrison. Foto: Kalle Hammarberg
  • Per Hammarberg är född i Lillhärdal men har bott  i London i 40 år. Nu har han köpt ett hus i Lillhärdal och ska flytta hem lagom till pension.  foto. carin selldén

Per Hammarberg är lillhärdalingen som bjöd hem sin Londonkör till Härjedalen. Det resulterade i fyra fullsatta kyrkokonserter.

Annons

Under nyårshelgen kom kyrkokören The Choir of Hendon St Mary från norra London till Härjedalen för att göra en rad konserter. Körens enda svenske medlem, Per Hammarberg är nämligen uppvuxen i Lillhärdal tre mil söder om Sveg.

Evenemanget var populärt – kyrkorna i Vemdalen, Tännäs, Lillhärdal och Sveg var fullsatta.

Varje år gör kören en resa utomlands och nu var det Härjedalen som lockade.

– För sex år sedan var vi i Jämtland och körmedlemmarna tyckte det var så fantastiskt att de ville komma igen, berättar Per Hammarberg.

Ungefär halva kören gjorde resan till Sverige, ett gäng på 25-30 sångare och musiker bodde inackorderade på Bäckedals folkhögskola i Sveg. De åkte skidor i Vemdalen, var på skotertur i Lillhärdal och fick upptäcka en stor kontrast till Londons stadsliv. Dagen de anlände var det 37 minusgrader...

– Vi hade också ett väldigt trevligt nyårsfirande i Lillhärdal, som nog sent ska glömmas, säger Per Hammarberg.

Kören består av många yrkesmusiker och musiklärare, och därför passade det utmärkt att åka till Sverige under helgdagarna.

Per Hammarberg flyttade till London för 40 år sedan. Där gifte han sig och blev kvar, men har hälsat på många gånger i Lillhärdal under åren.

I London har han bland annat jobbat som guide under många år. Dessutom frilansar han som skribent för The Times vars kulturredaktör och musikkritiker också är körledaren och organisten Richard Morrison.

Per Hammarberg är nu på väg att flytta hem till Lillhärdal när han går i pension.

– Jag har köpt en fastighet i Lillhärdal. Man vill tillbaka dit man en gång växte upp och jag har många gamla kompisar och bekanta kvar i Lillhärdal, säger han.

The Choir of Hendon St Mary har anor sedan 1660-talet och flera av dagens körmedlemmar har haft föräldrar och förfäder som i generationer deltagit i körverksamheten.

Turnén startade med en konsert i Vemdalens kyrka tisdagen den 29 december. Därefter följde en konsert i Tännäs dagen efter. Kören medverkade under aftonbön i Lillhärdals kyrka på nyårsafton och på nyårsdagen avslutades turnén med en stor kyrkokonsert i Svegs kyrka.

På programmet stod naturligtvis engelska christmas carols, men också mycket annan engelsk kyrkomusik, både gammal och nykomponerad.

Pianisten Anna Tilbrook ackompanjerade kören.

Mer läsning

Annons