Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teleavbrottet orsakades av vägarbete i Svenstavik

Vägverket pålade för vägräcken i Svenstavik under onsdagskvällen när de skadade telenätet vilket ställde 4 500 Teliakunder i Härjedalen, Berg och Hälsingland utan telefon.

Annons

4 500 av Telias kunder i Härjedalen, Berg och Hälsingland blev utan telefon under onsdagskvällen. Vid 16-tiden råkade Vägverket skada en kabel på flera ställen när de pålade för vägräcken längs med norra infarten till Svenstavik. Nätbolaget Skanova som Telia hyr fiber av utförde reparationen och beställde under natten 300 meter ny kabel. De blev klar med reparationen vid 01-tiden då de flesta kunder åter hade fungerade telenät.

Hur kommer det sig att det tog så lång tid?

– När ett avbrott sker gör vi en analys för att se vad som har hänt. En tekniker kom på plats och felsökte. Sedan var de tvungna att vänta på en grävare. Dessutom fick de inte tag på kabel direkt, det tog några timmar att få den, dra ut den och skarva på två olika ställen, säger Lena Rosell, informatör på Skanova.

Varför blev så många utan telefon på grund av skada på en kabel?

– Det kan gå mycket trafik på kablarna som är gjorda av tunna fibertrådar. Om en sådan kabel går av och man inte kan koppla om den så måste man laga den. Det är alltid olyckligt när det händer. Det bästa är om man vet var man ska gräva. Om man ringer till oss får man information på en gång. Det bör de känna till, säger Lena Rosell.

Skanova kommer nu att utreda händelsen, såsom man gör med alla avbrott.

Kommer ni att göra en tillsyn?

– Vi tittar på de avbrott som sker och gör en bedömning om vi ska inleda tillsyn och ställa kompletterande frågor. Vi uppmärksammade avbrottet i går men ansåg inte att det var av den digniteten att vi kommer gå vidare med det, säger Staffan Lindmark, jurist på Post- och telestyrelsen.

Bor man i glesbygd är det större chans att drabbas av teleavbrott. Här blir det ännu viktigare att man tar reda på var kablarna ligger innan man gör grävjobb.

– Kabelavbrott är en av de vanligaste orsakerna till teleavbrott och orsakas ofta av vägarbete. Det är något som branschen är väldigt mån om att undvika. Fram till huvudstationerna är förbindelserna dubblerade, men inte hela vägen ut till slutkunderna. PTS driver projekt tillsammans med branschen för att förenkla för den som ska ut och gräva att lättare ta reda på var man kan gräva, säger han.

Annons