Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundell besökte etanolfabrik

/
  • Ola Sundell gjorde studiebesök på etanolanläggningen i Sveg. Här pratar han med driftledaren Torbjörn Jonsson. Foto: Carin Selldén

Ola Sundell besökte under fredagen NBE Swedens försöksanläggning för etanol i Sveg.
– Det är "grett", sa han på jämtska.

Annons
Torbjörn Jonsson, driftledare visade runt och berättade om planerna. Försöken drar i gång i slutet av januari och man kommer att börja med tall. Men idéerna är många.
– Det finns förutsättningar att testa nästan allt, säger han.
– Det låter spännande, det ligger helt rätt i tiden, tyckte Ola Sundell.
– Jag har följt HMAB:s äventyr och supportat det lilla man kan som rikspolitiker. Både energimässigt och klimatmässigt är projektet positivt. Att man har något inhemskt och förnyelsebart är väldigt viktigt för flera regioner där jobben inte växer på träd, säger han.
Samtidigt finns det en konflikt med veden, anser han. Man måste jobba på att utyttja varje del av trädet och nyttja marken på bästa sätt. I och med att man förädlar på stället blir det mindre utsläpp och Inlandsbanan borde användas i större utsträckning för transporter.
– Att bränna torv ger koldioxidutsläpp, men vi ska leva i hela Sverige och då får man ta igen på gungorna det man förlorar i karusellen, man får ta det onda med det goda, säger Ola Sundell.
Under eftermiddagen åkte Ola Sundell vidare upp till Funäsdalen för att träffa näringslivet där och diskutera utvecklingen av Funäsdalsområdet.
Annons