Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största missnöjet finns bland fotfolket i kyrkan

Svegs församling är uppdelad i två läger, ett som vantrivs och ett som trivs med arbetsledningen.
– Jag visste inte att det var så illa. Jag får prata med dem helt enkelt, säger skydds- ombudet Billy Andersson.

Annons

Efter LT:s rundringning till personal i församlingen visar sig ett tydligt mönster. Akademiker med hög lön inom församlingen trivs med arbetsledningen och arbetsmiljön.

De som jobbar mer praktiskt med lägre lön vantrivs i församlingen, tycker de har fått mer arbetsbelastning och vill byta ut arbetsledningen. En del känner sig mobbade.

Men flera på båda ”sidor” vill inte uttala sig, även om de får vara anonyma. De är rädda för repressalier och att bli av med jobbet i finanskristider.

En som vill vara anonym säger:

– För mig har det varit si och så i många år. Jag känner mig halvmobbad och mår inte bra. Om man ställer en enkel fråga så blir man utskälld.

Personen har berättat för chefen att han/hon inte mår bra och har inte fått något gehör alls.

– Nu har jag slutat prata med arbetsledningen.

Billy Andersson, från Kommunal, har förhandlat för församlingen tidigare i avtalsfrågor och löner och har nyss blivit skyddsombud och varit det i en månad.

– Vad jag vet har man gjort en omorganisation och jag känner till att det har gnisslat lite, men det har inte kommit fram till mig. Jag har pratat med ordförande i kyrkorådet vi har kommit överens om att det är dags för skyddsrond snart. Jag vet att det har varit turbulent, att folk har slutat, men ingen har kommit till mig. Jag får ta och prata dem helt enkelt, säger han.

Ordföranden i kyrkorådet, Karl-Fredrik Lindberg har suttit på posten i fyra år.

– Jag har varit på pastorsexpeditionen i dag och pratat med en del av personalen. De känner inte igen sig i beskrivningen. De är ganska lessna på den här beskrivningen, säger Karl-Fredrik Lindberg.

De som har sagt upp sig i samband med tidigare pension, anser Karl-Fredrik Lindberg har trivts.

– Vi har gjort en omorganisation efter att vi gjort en mätning av arbetsvolymen tillsammans med kommunal. Vi var helt överens med facket att den arbetsvolym som fanns inte räckte till alla. Vi beslutade att ta bort 1,25 tjänster, 75 procent vaktmästartjänst i Linsell och en städtjänst på 50 procent i Sveg.

– Det har förekommit en del diskussioner i och med den indragningen, säger Karl-Fredrik Lindberg.

Trots att så många är missnöjda med arbetsledningen tycker Karl-Fredrik Lindberg inte det finns skäl till att göra förändringar.

– En organisation får ju aldrig vara statisk. Men hittills tycker personalen att arbetsledningen är tillräckligt bra, säger han.

Annons