Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storm kring vindkraften i Lillhärdal

– Jag tycker synd om politikerna som måste ta ställning med det här underlaget, säger Billy Anklew som ser underlaget som tagits fram för vindkraftsutbyggnaden i Lillhärdal som falsarier.

Annons

Det blåser rejält i Lillhärdal. Inte bara på höjderna där det planeras för en stor vindkraftspark utan även inför den eventuella utbyggnaden.

Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal med sina drygt 500 medlemmar och dess ordförande Billy Anklew är mycket kritisk till det underlag som tagit fram inför den eventuella vindkraftsatsningen av tjänstemän på Härjedalens kommun.

I underlaget som finns anser Billy Anklew att man tagit fram en alldels för hög siffra när det gäller vilken effektivitet vindkraftverken ger.

– De bygger uppgifterna på att de är placerade vid eller ute vid havet och det är ju felaktigt. Det blåser ju inte alls lika mycket på höjderna i Lillhärdal som där ute, säger Anklew som tror att många markägare i slutändan kan bli lurade på stora pengar när produktionen blir mindre än förväntad.

I underlaget finns det även siffror på hur många arbetstillfällen vindkraften skulle skapa.

– Även det är överdrivna siffror, säger Billy Anklew som efter studiebesök på andra vindkraftsanläggningar inte sett att det gett den lokala marknaden några extra arbetstillfällen, vare sig under arbetets gång eller efteråt.

– Att våra politiker ska behöva fatta viktiga beslut som är avgörande för en hel bygd på rena rama glädjekalkyler är fulständigt oacceptabelt, säger Billy Anklew avslutningsvis.

Annons