Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skillnad mellan Filippinerna och Hede

/
  • Luis Bien Benitez var nöjd efter sitt första skolår i Sverige. Nu talar han nästan klanderfri svenska. ”Det var skitsvårt i början”, säger han.  Foto: Håkan Degselius

I fjol kom han till Hede från Filippinerna. I går gick Luis Bien Benitez ut nionde klass på Sonfjällskolan i Hede.
– Betygen är jag nöjd med, säger han.

Annons

Äntligen! Så var det nog många som utropade efter att läsåret tog slut i går. En som var extra nöjd med sitt första år i den svenska skolan var Luis Bien Benitez. Han har bara bott ett år i Hede sedan flytten från den Filippinska huvudstaden Manilla.

Nu fick han ta emot betygen från den svenska grundskolan och trots att det inte varit alldeles lätt att lära sig det svenska språket så var han nöjd med resultatet.

– Betygen är jag nöjd med, nästan allt var godkänt och idrott och hälsa har gått bäst, säger Bien på nästan klanderfri svenska.

Omställningen från miljonstaden till lilla Hede i Härjedalen har fungerat bra, trots att det skiljer mycket mellan orterna både när det gäller trafiksituationen och kriminaliteten.

– Här är det lugn och ro, konstaterar Bien som i sommar kommer att bo hemma och jobba. Sedan blir det gymnasiet i Sveg till hösten.

I övrigt var det en mycket traditionell skoavslutning i Hede, en avslutning som firades på hembygdsgården. Massa skönsång, tal och som vanligt fick varje avgångselev en vers uppläst för sig i samband med att de sista betygen hämtades ut.

Vädret då? Uppehåll som traditionen påbjuder!

Mer läsning

Annons