Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobben: Så ser det ut i din kommun

/

Trots tuffa ekonomiska tider kommer alla kommuner i Jämtlands län att ordna sommarjobb för ungdomar. Flest anställs i Östersund men Härjedalen betalar bäst.

Annons

Länets kommuner är just nu inne i processen att ordna med årets sommarjobb för skolungdomar. Trots att många av kommunerna brottas med en tuff ekonomisk situation är det ingen som gjort avkall på just sommarjobben.

Flest feriearbetare anställs i Östersunds kommun. Lena Larsson jobbar som arbetsmarknadshandläggare och har full koll på årets ansökningar.

– Vi har haft 1 523 stycken sökande i år. I fjol hade vi cirka 1 800. Att det är färre beror på att man i år inte kan söka om man går ut årskurs åtta.

Östersunds kommun har inför året gjort en del förändringar.

Förutom att åttorna inte kan söka sommarjobb så har lönen höjts till 50 kronor i timmen för alla.

För att den totala kostnaden inte ska öka får ungdomarna i år arbeta tre veckor i stället för fyra som tidigare år.

– Vi kommer att skicka ut erbjudanden till 1 000 ungdomar kring påsk och då har de ett antal veckor på sig att komma till kommunen och hämta sina anställningsbevis, säger Lena Larsson.

Av de 1 000 som blir erbjudna jobb i första svängen blir det alltid ett hundratal som inte tackar ja.

Lena Larsson berättar att man som sökande därför har rätt stor chans att få jobb även om man inte får ett erbjudande kring påsk.

I Östersunds kommun fördelas sommarjobben grovt enligt följande:

Äldreomsorgen 150 platser, Jamtli 150, fastighets- och parkarbete 100, idrottsföreningar 100, andra ideella föreningar 100 och barnomsorgen 80 stycken platser. Resterande platser går under kategorin övrigt.

Idrottsföreningarna väljer själva ut sina sommarjobbare men i övrigt lottas platserna ut med viss hänsyn till kön, var man bor samt hur gammal man är.

Mer läsning

Annons