Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningen: Vi tar bort 60 jobb i äldreomsorgen

/
  • Gunilla Hedin, ordförande i socialnämnden, lovar samma kvalitet i vården trots betydligt färre tjänster.Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Under torsdagen gick socialförvaltningen i Härjedalen ut med att de varslar 60 arbetstillfällen inom äldreomsorgen. Fram till 2012 måste de spara in 11 miljoner kronor.

Annons

Socialförvaltningen i Härjedalens kommun varslar nu ett 60-tal arbetstillfällen inom äldreomsorgen. Antalet motsvarar 47 årsarbeten och en kostnad på cirka 18,5 miljoner kronor.

Det berättade ordföranden i socialnämnden Gunilla Hedin och socialchefen Ivan Hitterdahl på torsdagen.

Behovet att reducera antalet anställda har sin grund bland annat i den obalans i ekonomin som socialnämnden redovisat under en följd av år. Under år 2008 redovisar äldreomsorgen en avvikelse mot budget om på 7,5 miljoner kronor. Dessutom förväntas socialnämnden bidra med kostnadsreduceringar på 11 miljoner kronor i kommunens flerårsplan för den ekonomiska utvecklingen 2010–2012.

Hur kommer det här påverka vården?

– Det ska gå utan en kvalitetsförsämring. Vi har högre kostnader än länssnittet men ingen bättre kvalitet, säger Gunilla Hedin.

Man har räknat på att vårdplatserna minskar för framför allt personer som är 80 år och äldre.

LT har tidigare berättat att socialförvaltningen ska dra in 37 årsarbeten.

– De sades inte upp men är borta från golvet, säger Gunilla Hedin.

Men trots att 37 tjänster togs bort genom ej tillsatta pensionsavgångar och liknande tillkom 23 inkonverteringar och timvikarier till bemanningsenheten. Personalen blev i stället större än minskade i slutändan.

Nu tar man nya tag med personalreduceringen.

– Vi ska följa de regler som finns och förhandlingar har inletts med fackliga företrädare inom kommunals avtalsområde. Huvuddelen av omställningarna bör klaras under året. Ambitionen är att göra så mycket som möjligt nu för att få arbetsro sedan, säger Ivan Hitterdahl.

Oppositionsrådet och ledamoten i socialnämnden Michael Bellman, vox humana, fick information om varslen under torsdagen.

– Jag är helt mållös. Vi hade möte förra veckan där de ljög oss rätt i ansiktet, säger Michael Bellman.

Annons