Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöhögarna väcker känslor i Sveg

/
  • Foto: Håkan luthmanI centrala Sveg ligger en del snöhögar mitt i gatan och på trottoarer. De skymmer både framkomlighet och sikt. Foto: Carin Selldén

I centrala Sveg är det gott om snöhögar. Från Weda skogs kontor på Kyrkogatan består utsikten av en enda stor snöhög. – Jag har påtalat det för kommunen flera gånger, men de tar inte bort snön, säger Christer Lindh.

Annons

Det är gott om snö i Sveg, vilket glädjer många. Men alla är inte lika nöjda när snön hindrar framkomligheten och skymmer sikten.

När LT promenerar längs Kyrkogatan ligger en stor snöhög mitt på trottoaren och halvvägs ut på gatan, utanför nyinflyttade Weda skogs kontor.

Christer Lindh som jobbar på Weda skog har påtalat problemet flera gånger för Härjedalens kommun, men han anser inte att han fått så mycket respons.

– Det måste vara oekonomiskt och känns bakvänt. Hur ser kalkylen ut för att ösa i hop snön i snöhögar i stället för att ösa över det i en lastbil på en gång? Jag ser skolbarn som går till och hem från skolan här och en del går vid insidan av snöhögen, men de flesta går mitt i vägen, säger Christer Lindh.

Pär Olofsson, ansvarig för vägunderhållet i Härjedalens kommun berättar att hela centrala Sveg rensades på snö under måndagen.

– Då tog vi bort den där snöhögen, men i natt snöade det 20 cm. Men jag håller med om att vi måste hitta ett alternativt ställe på Kyrkogatan att förvara snön, speciellt nu när det är verksamhet i lokalerna.

– Det har vi påtalat för vår entreprenör, säger Pär Olofsson.

– Trafiksäkerheten är en anledning till att vi kör bort snön och det blir en trafikfara om den ligger för länge, säger han.

Härjedalens kommun är uppdelat i 70 plogdistrikt, där de flesta distrikt har en eller flera entreprenörer. 2009 spenderade kommunen 11 783 000 kronor på snöröjningen. I år har man färre plogdistrikt och räknar med att 10 miljoner ska räcka.

– Rent generellt funkar det väldigt bra med snöröjningen, säger Pär Olofsson.

Anledningen till den nuvarande hanteringen av snön är både en ekonomi- och tidsfråga.

– Vi har ingen möjlighet att lasta snön direkt i en lastbil, vi har inte så många lastbilar och snöslungor. Dessutom skulle det vara mindre effektivt än att ploga ihop snön först, säger Pär Olofsson.

Annons