Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakttvång för renägare

En renägare i samebyn Ruvten Sijte uppmanas nu av Länsstyrelsen att slakta eller sälja samtliga renar.

Annons

Senast den 31 oktober 2009 ska renägaren visa slaktnotor eller annat skriftligt material som tydligt visar att han efter dagen för detta beslut slaktat eller sålt minst sju renar utöver ordinarie slakt. Om renarna inte slaktas föreskriver länsstyrelsen ett vite om 1 220 kronor per ren.

Bakgrunden till denna bestämmelse är att 1978 fastställde dåvarande lantbruksnämnden i Jämtlands län ett högsta tillåtet renantal om 5 000 djur för Ruvten Sijte.

Länsstyrelsen gjorde en kontroll 2007 av renantalet inom Ruvten Sijte och fann då att samebyn överskrivit det högsta antalet med minst 880 renar.

Detta föreläggande har upphävts av kammarrätten i Sundsvall då föreläggandet skulle riktas mot respektive medlem som överskred det för var och en beslutade högsta renantalet. Renägaren har enligt beslutet ett högsta tillåtna renantal om noll djur och hade vid renräkningen sju djur. En sameby får bestämma hur många renar en medlem får ha, vilket kan betyda att vissa renägare inte får ha några renar om de inte uppfyller målen som krävs – bland annat att delta i renskötseln, och rennäringen som stadigvarande yrke.

Mer läsning

Annons