Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoteråkare genom isen – fick övernatta i skogen

Flera kilometer från närmaste väg gick de båda skoteråkarna genom isen. De lyckade ta sig upp och hitta en stuga där de kunde övernatta.

Annons

Under nyårsdagen var två män ute och åkte skoter i Rogens naturreservat söder om Funäsdalen. När de skulle korsa Bredåsjön brast isen. De båda skoteråkarna lyckades ta sig upp och ta sig till en stuga som ligger inom naturreservatet.

– Där har grabbarna fått övernatta, det var för långt att traska tillbaka. Jag gissar att de eldat för att få värme eftersom det har varit rätt kallt under natten, säger vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen, Peter Borg till LT.

Ungefär efter ett dygn i stugan uppmärksammades de båda männen av förbipasserande skoteråkare som kom från Idre, och räddningstjänsten larmades till platsen.

Polishelikoptern, som var i området i ett annat ärende, plockade vid 13-tiden på fredagen upp de båda frusna männen.

Isläget i Rogenområdet är för tillfället inte den bästa – ifall man får för sig för att köra skoter i sjösystemet.

– Det varierar kraftigt. Det är mellan 0 och 2,5 decimeter, säger fjällräddaren Per Roger Wiberg från Kärringsjövallen som direkt avråder skoterförare att ge sig ut på de mycket svaga isarna där man än så länge inte satt ut några ledmarkeringar på grund av detta.

– Inte ens vi åker ut på isarna förrän den är stark. Vi kommer inte att sätta ut käpparna innan isen blir tillräckligt bra och den kollar vi upp hela tiden, menar Per Roger Wiberg vidare.

De båda männen uppges efter omständigheterna må bra.

Mer läsning

Annons