Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt för att skrämmas – 66-åring dömd till två månaders fängelse

Två månaders fängelse blev straffet för den 66-årige man som i våras sköt med en revolver mot en lastbilschaufför i Ytterhogdal. Mannen har dömts för olaga hot och vapenbrott.

Annons

En finländsk lastbilschaufför hade stannat för att vila på en parkeringsplats på E45 utanför Ytterhogdal. 66-åringen kom dit och menade att ljudet från lastbilens kylaggregat var störande. Lastbilschauffören uppfattade 66-åringen som aggressiv då han var högljudd och till och med klättrat upp till hytten.

66-åringen gick därifrån. Efter en stund började han skjuta med en revolver och närmade sig återigen lastbilen. Lastbilschauffören blev då rädd och ringde polisen.

66-åringen förnekar brott.

Den nu dömde mannen förklarade i rätten att han hade huvudvärk och därför bad mannen flytta lastbilen eller stänga av aggregatet. Han skadade ett knä när han hoppade ner från hytten och skrek åt sig själv att det var ”för jävligt” att det var en parkeringsplats där.

Kort därefter fick han för sig att skulle övningsskjuta lite med en gammal revolver han hade. Han hade ingen tanke på att skrämma chauffören. Sedan fick han syn på sin kolsyrepistol och såg samtidigt att det kommit ännu en bil till parkeringsplatsen, varpå han gick dit igen. Han tänkte inte på att han hade kolsyrepistolen med sig. Då ropade polis att han skulle lägga sig ned.

Tingrätten finner dock att det är ställt utom rimligt tvivel att 66-åringens agerande syftade till att hota lastbilschauffören.

66-åringen hade ingen rätt att ha revolvern och dess tillhörande delar, och döms därför också för vapenbrott. Mannens vapen, kolsyrepistolen med patron och drivgaspatron, revolvern med ammunition, hylsor, patroner och magasin samt krut och krutstubiner beslagtogs av polisen.

66-åringen ska också betala 2000 euro i skadestånd till lastbilschauffören. 1500 euro för kränkning och 500 euro för psykiskt lidande.

Mer läsning

Annons