Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuåring försvann spårlöst på fjället – skapade stort pådrag

/
  • I säker famn. Sjuårige Adrian tas om hand av sin mamma efter äventyret på fjället. Foto: Lars Nelson
  • Insatschefen Gunilla Myhr berömmer Adrian för hur duktig han var som tog sig hem helt själv.
  • Ja! Glädjen var stor när pojken Adrian till slut påträffades vid Ramundbergets Fjäll­hotell. Pojkens mamma och en vän till familjen pustar ut vid Djupdalsvallen där räddningsaktionen utgick ifrån.
  • Sammanlagt tre helikoptrar var i luften under fredagseftermiddagen medan sökandet efter den sjuåriga pojken pågick. Foto: LArs Nelson

Adrian var först upp på toppen, men när inte pappa dök upp så orkade inte sjuåringen vänta längre utan försvann rakt ut i den stora fjällvärlden helt ensam. Efter stort sökpådrag med tre helikoptrar i luften så hittades pojken till slut välbehållen i Ramundberget.

– Man blir glad när det går så här bra, säger polisen och insatschefen Gunilla Myhr.

Annons

Det var runt klockan 12 på fredagseftermiddagen som två familjer på sammanlagt nio personer vandrade upp mot Mittåkläppen i Härjedalens kommun.

Sjuårige pojken Adrian i sällskapet var först upp på toppen.

Efter 10–15 minuters väntan tyckte han att han väntat länge nog och gav sig av själv nedför toppen igen. Men pojken gick i helt fel riktning och försvann spårlöst.

– Är man sju år så är det väldigt lång tid. Tio minuter i en sjuårings liv är en evighet, säger Gunilla Myhr.

Vid klockan 14.36 larmades fjällräddningen och hela eftermiddagen sökte fjällräddare och polispatruller med hundar efter pojken. På eftermiddagen började det regna och det blev stort sökpådrag för att hitta pojken medan det var ljust.

Innan pojken gav sig av från Mittåkläppens topp såg han en restaurangkåta på Ramundberget på andra sidan dalen som de besökt dagen innan. Det var det enda landmärke han kände igen. Bort till kåtan är det drygt 7–8 kilometer, fågelvägen.

Han visste att någonstans nedanför den så ligger stugan familjen har hyrt. Pojken tog sedan sikte mot stugan och gav sig iväg.

– Jobbig terräng för en liten sjuåring, säger Gunilla Myhr.

På vägen ner så träffar han sedan på ledkryssen och följer dem till stugan vid Ramundberget. Vid klockan 17.20 blir han hittad utanför Ramundbergets Fjällhotell, han har då varit vid stugan men saknade nyckel.

När han hittades hade han sammanlagt vandrat 8–9 kilometer.

– Jag sa till honom att i dag har du gjort allting rätt, utom att du skulle ha stannat på toppen och väntat på din pappa, säger en lätttad Gunilla Myhr.

Gunilla är imponerad över pojkens agerande och förklarar att han tänkte sunt och förnuftigt. Hon ger också en eloge til föräldrarna som höll sig lugna och inte drabbades av panik, och som kunde lämna alla uppgifter som räddningsmanskapet behövde.

– Man blir glad när det går så här bra, säger Gunilla Myhr.

– Jag frågade honom om han var rädd, och det var han. Jag frågade också om han var ledsen, och det var han också. Men han tänkte ändå sunt och förnuftigt.

Pojkens försvinnande skapade stort sökpådrag där tre helikoptrar, varav en polishelikopter och två civila helikoptrar var på plats för att söka efter honom.

Enligt uppgifter från polisen mådde pojken efter omständigheterna bra. Båda familjerna i sällskapet är hemmahörande i Eskilstuna.

Annons