Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen för Svegs Tingsrätt

/
  • Kerstin Holm Jakobsson, Jesper Silow, Staffan Lindqvist, Göran Pålson och Gudrun Hedberg Ullaeus gjorde sin sista dag i Sveg.
  • Lennart Steen stänger igen dörren efter att de sex sista förhandlingarna är avklarade i Svegs tingställe.
  • Ned med flaggan. Lennart Steen kunde hala ned den svenska flaggan efter att tingsförhandlingarna var avslutade. Lennart som själv kommer att vara anställd som vaktmästare ännu en tid för att bevara de vackra lokalerna i bra vigör. Foto: Håkan Degselius

Under torsdagen gjorde Svegs Tingsrätt sin sista dag som tingställe.
– Det känns sorgligt, säger nämndemannen Gudrun Hedberg Ullaeus efter den sista tingsdagen.

Annons

Tinghuset i Sveg har en anrik historia. 1879 byggdes den upp från grunden för att rättsäkerheten skulle fungera även i Härjedalen. Den kände författaren Henning Mankell var även boende i huset under en del av hans uppväxttid i Sveg.

Men numera är rättegångar ett minne blott efter att de sex sista förhandlingarna genomförts i lokalerna.

– Det är spiken i kistan, konstaterar expeditionsvakten Lennart Steen som jobbat på stället i 30 år ganska precis.

Sveg och Härjedalen hade en egen tingsrätt fram till 2004 då det blev ett tingställe med rättegångar lite då och då när det passade staten. Men det har varit många dramatiska rättegångar under åren även i Sveg.

I början av 90-talet var det domstolsförhandlingarna mot Vitt ariskt motstånd, VAM, och det är en händelse Lennart minns.

– Det var speciellt med polishundar, helikoptrar och avspärrningarna.

Nu är det slut med det. Istället får nämndemännen och övriga åka upp till Östersund när det blir tingsförhandlingar rörandes Härjedalska mål framöver.

– Det är tragiskt. Nu blir det mycket längre att åka för de som ska ha med rättvisan att göra, säger Gudrun Hedberg Ullaeus som inte tror att det blir några besparingar för staten i och med att Sveg som tingsort läggs ned.

Men trots allt så har nämndemännen och kvinnorna trivts med sin syssla.

– Ibland har man ju haft svårt att hålla mungiporna i schack. Speciellt om det handlat om jakthistorier där man helt klart märkt att det varit rejäla valser som dragits, säger Göran Pålsson som även haft mindre trevlig uppgifter.

– När det är barn inblandade så har det varit jobbigt, säger Göran innan han hoppar in i bilen efter sitt sista uppdrag i tinghuset.

Mer läsning

Annons