Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vill att vinsten från naturresurser ska gå till den bygd som berörts

Olle Larsson (SD) föreslår i en motion att man ska fördela skatt och vinster från naturresurser i berörd bygd.

Annons

Olle Larsson (sd) skriver i en motion att ”En skälig del av skatter och vinster från naturresurser som skog, malm, vattenkraft och vindkraft ska tillfalla den bygd som berörs vid utvinnandet. Många bygder som har bidragit och bidrar till Sveriges välfärd är bland de fattigaste i landet, till exempel Ragunda kommun som är landets tredje största vattenkraftproducerande kommun. Att fördela skatter och vinster från skog, malm, vattenkraft och vindkraft, så att den bygd som berörs vid utvinnandet får en skälig del, kan även bidra till att framtida utbyggnad och brytning av till exempel uran eller vindkraft kan accepteras av befolkningen i bygden.”

Olle Larsson anser att Sverige ska ha Norge som förebild, där det under snart hundra år har det funnits ett system som innebär att efter en koncessionstid på 60 år återgår privata vattenkraftanläggningar till staten. Därmed behåller Norge det offentliga ägandet av en viktig naturresurs.

”Låt oss ha Norge som en förebild eftersom det är ett föregångsland när det gäller regional utveckling och särskilt de vattenkraftsproducerande kommunernas rätt till en del av vinsterna från vattenkraften. Särskilt intressant är systemet med koncessionskraft”, skriver Olle Larsson.

Annons