Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sameby måste slakta 100 renar

Kammarrätten har nu beslutat att två renägare i samebyn Ruvhten Sijte i Härjedalen måste slakta eller sälja 100 renar. Därmed går Kammarrätten på länsstyrelsens och länsrättens linje i ärendet.

Annons

Det var för ett par år sedan som länsstyrelsen beslutade att de båda renägarna skulle slakta eller sälja 88 respektive 11 renar. Samebyn hade fastställt hur många renar renägarna fick ha och de här två hade alltså tillsammans 100 renar för mycket. Enligt Ruvhten Sijtes beslut skulle en av de två renägarna få ha nio renar och den andra inga alls.

Länsstyrelsens beslut följdes av överklagan till länsrätten, som emellertid hade samma åsikt i frågan som länsstyrelsen. Med anledning av detta överklagades ärendet vidare till Kammarrätten som nu alltså fattat sitt beslut.

De båda renägarna hävdar att de är utsatta för diskriminering av sin sameby. Och skulle de tvingas slakta ut de hundratalet renarna skulle de inte kunna fortsätta sin rennäringsverksamhet.

Nu ska renarna slaktas eller säljas inom en tremånadersperiod. Om inte kan Kammarrätten komma att utdöma ett vite på 1.220 kr per ren.

I ett annat ärende som också gäller minskat renantal för en renägare i Ruvhten Sijte ger Kammarrätten länsrätten bakläxa. Kammarrätten menar att föreläggandet var riktat mot en underårig. Föreläggandet skulle istället ha riktats mot vårdnadshavaren.

 

Annons