Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursansvarig: Det är troligt att det är varg

– Vi vet ännu inte om det är varg som dödat rådjuren i Lillhärdal, men det är troligt. En av de två vargar som har bildat revir sydost om Lillhärdal har en sändare och vi kan se att den vargen varit nära platsen där ett av rådjuren slagits, säger Jessica Backeryd vid länsstyrelsen, som jobbar med rovdjursfrågor.

Annons

Som LT skrev i måndagens tidning har några rovdjur, som ortsborna tros ha dödats av varg, påträffats ända in i bebyggelsen i Lillhärdal och i byn sprider sig också oron.

Jessica Backeryd berättar också att om vargarna fortsätter att komma in i byn så kan det bli aktuellt att försöka skrämma iväg dem.

– Det kan ske genom gummikulor eller på annat sätt, vilket gör att vargen/vargarna känner det obehagligt och söker sig till andra platser.

– Den sista åtgärden är avlivning, men det är inte aktuellt i nuläget.

– Nu är det ju så att många matar in rådjur, vilket gör att rovdjur, inte bara vargar, också söker sig dit i jakt på mat.

– För de som är oroliga för sina hundar och andra tamdjur så är det ju så att från 1 mars måste man ha sin hund under uppsikt och för tamdjursägare i området rekommenderar vi att man ser över sina stängsel och att man om möjligt har djuren inne nattetid, säger Jessica Backeryd.

Vad hon känner till är det ingen som sett vargar inne i byn eftersom jakten på rådjur sker främst nattetid.

– Vi vet däremot från tidigare synobservationer att det då och då finns lösspringande, varglika hundar i Lillhärdal.

Mer läsning

Annons