Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksled för snöskotrar på gång

Tusentals mil av skoterleder kan knytas ihop i Dalarna, Hälsingland, Jämtland och längs med fjällkedjan inom några år.
– Det handlar inte om några motorvägar utan att göra det på befintliga leder, säger Jan Erik Andersson

Annons

Det säljs snöskotrar som aldrig förr trots det bistra ekonomiska klimatet som råder i Sverige.

Därmed är man ett lysande undantag när många andra branscher går på sparlåga. Men det investeras även rejält för att de som åker skoter ska få fullt utbyte av sina maskiner.

I dagarna har en interimsstyrelse bildads för intressegruppen Transitleder. se, som nu ska se över möjligheterna att knyta ihop de tusentals mil av skoterleder från Dalarna i söder och längs med fjällkedjan norrut.

– Det här kan bli betydelsefullt för turismnäringen, säger Jan Erik Andersson som är med i styrelsen för gruppen som nu planerar för fullt för att kolla upp möjligheterna till ett ledsamarbete.

Men hoppas att på ett enkelt sätt kunna skapa transitleder mellan de olika systemen så att man på ett smidigt sätt kan koppla dem samman. Samtidigt hoppas man kunna erbjuda en enkel hantering av ledkort för att kunna åka på den aktuella sträckan, varav det mesta ska kunna skötas på internet.

I första hand ska man börja med att få till samarbetet i Dalarna, Härjedalen och Jämtland.

– I framtiden finns det inget som hindrar att det ska växa, fortsätter Jan Erik Andersson som i slutändan ser stora möjligheter att man med hjälp av skoter kan ta sig ända upp till nordligaste Sverige och in i våra nordiska grannländer.

Man hoppas även kunna se till så att markeringen för ledarna blir likartat oavsett i vilket system man åker i för att öka säkerheten.

Närmast väntar man på att kunna sätta igång en förstudie som förhoppningsvis kan leda till att lederna byggs samman.

– Vi kommer att ta det med lugn och ro och samråda med alla, säger Jan Erik avslutningsvis.

Mer läsning

Annons