Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renrasiga polarhundar fick visa framtassarna

/

Polardistans är en draghundstävling med utgång i från Särna som i år har 10-årsjubileum. Under tisdagen kunde man se ekipagen i Lofsdalen.

Annons

Under torsdagen tog sig det sista ekipaget i draghundstävlingen Polardistans i mål på campingen i Särna. Tävlingen pågår mellan den 8 och den 12 mars, man startar och går i mål i Särna i Dalarna, tar sig runt Lofsdalen och tillbaka, eller den längre vägen via Lillhärdal och Lövnäsvallen. Längs banan finns ett antal checkpoints där ekipagen får möjlighet att få vatten och halm eller lämna en skadad eller sjuk hund. De som kör 300 km har en obligatorisk vila på 6 timmar vid en checkpoint och för de som kör 160 km är det en tidsutjämning samt 20 minuters vila på checkpoint Lofsdalen som gäller.

Polardistans har i år 10-årsjubileum och tävlingen har utvecklats under åren. I år är man uppe i 43 deltagare från 8 olika nationer. Det finns två sätt att delta i tävlingen, antingen genom att åka skidor bakom 1–4 hundar eller så kör man släde/pulka med ett spann på upp till 12 hundar. Föret var snabbt i år och varmare än det brukar. Då kräver hundarna mer att dricka.

– Både hundarna och föraren ska orka och hålla hela sträckan. Det var lite svårt på slutet då det blev varmt, säger tävlingsledaren Ulla Lindroth Andersson.

I tävlingen krävs det att hunden är en av polarraserna – alaskan malamute, grönlandshund, samojed och siberian husky.

– Tävlingen är bara till för renrasiga hundar eftersom vi vill bevara polarrasen i sitt ursprung. Håkan Nisula som var första spann i 300 kilometersklassen körde med samojeder, och de skulle inte ha en chans i andra tävlingar där blandraser är med, säger Ulla Lindroth Andersson.

Under tävlingen var det två tv-team – ett polskt och ett danskt – som följde var sitt ekipage och filmade. Materialet ska bli dokumentärfilmer.

– Man kan ta tävlingen på olika sätt. Man kan testa på sina hundar, tävla eller så tar man det som en fjälltur, säger hon.

Några jämtar och härjedalingar var mer i draghundstävlingen, bland annat Fredrik Filander från Sveg.

Mer läsning

Annons