Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal: Det handlar mer om tillsyn än vård

Oron bland personalen inom äldreomsorgen i Härjedalen sprider sig efter de senaste sparförslagen.
– Vi har inte tid för de äldre, säger flera anställda som LT pratat med.

Annons

Oroligt har det varit inom äldreomsorgen i Härjedalen under flera års tid.

I det senaste sparförslaget ska 47 heltidstjänster bort samtidigt som sjukhemmet i Sveg har intagningstopp innan det stängs, om besparingsförslagen går igenom.

Nu känner personalen att måttet är rågat.

– De äldre får inte sina behov tillgodosedda och man tappar geisten för att jobba, för många funderar om de har jobben kvar nästa vecka, säger en anställd med många års erfarenhet.

Personalen som LT träffar upplever att det numera handlar mera om tillsyn än om vård, både ute på fältet och på de olika inrättningarna.

– Ibland vet man inte om de lever. Man får kolla pulsen bara för att vara säker, säger en som upplever att det är en ständig rusch för att hinna med att besöka vårdtagarna.

Sjukhemmet i Sveg har intagningstopp trots att det finns ett stort vårdbehov. Nu får behövande istället vara hemma trots att de i vissa fall nyligen haft exempelvis haft stroke.

– Det händer att folk grinar för de vill inte hem för de vill ju ha tryggheten som finns här, säger en anställd.

Arbetsbelastningen har ökat på servicehuset där personer med tungt vårdbehov numera finns. Nu är det många tunga lyft som ska göras samtidigt som det inte finns rätt utrustning som behövs för att göra jobbet drägligt.

när vårdtagarna mår dåligt är det personalen som drabbas.

– Vi på golvet får ta skäll från anhöriga, men vi gör så gott vi kan, menar de anställda.

Vill de sig illa måste även gifta par splittras bara för att det saknas vårdplatser.

– Det är ovärdigt. De får kanske aldrig träffas något mera, det är hemskt, säger personalen lite uppgivet.

Härjedalens kommunalråd, Gottfrid Jonsson, ser det hela som mycket bekymmersamt och han förstår att personalen är orolig efter kontakter med folk på golvet.

Men spara det måste man göra trots att det kan gå ut över kvaliteten.

– Om man säger upp så många kommer det att synas i verksamheten, säger Gottfrid som ser regeringens skattesänkningar och den ekonomiska krisen som en bidragande orsak till det hela.

Enligt honom är ett ekonomiskt stålbad den enda lösningen för tillfället. Och det gäller inte bara äldreomsorgen. Nu planeras det för varsel även inom andra områden och man planerar för att slå ihop nämnder och förvaltningar.

Även den politiska organisationen kommer att minskas.

– Ska vi få någon trovärdighet så måste vi börja med vår egen verksamhet.

Enligt Gottfrid kan ”krisen” inom äldreomsorgen vara ett ledningsproblem, utan att han för den skull vill kritisera någon.

– Signalerna går inte ut i verksamheten utan det tar stopp på vägen och det är beklagligt. Det behövs en bättre kommunikation.

Annons