Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsråd: Vi vill gärna veta vad vi ska besluta

/

Oppositionsrådet Michael Bellmann från Vox humana är less på att inte få handlingar i tid inför nämndsammanträden. Därför reserverar sig nu Vox Humana mot fyra detaljplaner. De reserverar sig även mot vindkraftverken i Glötesvålen.

Annons

Vox Humana reserverar sig emot miljö- och byggnämndens beslut att anta detaljplaner utan att komplett underlag till beslut har skickas ut till ledamöterna. De reserverar sig mot fyra detaljplaner.

– Vi har påpekat många gånger att de inte skickar ut underlag till besluten. Det går till så att de läser upp de yttranden som kommit in på detaljplanen under en halvtimme och sedan ska man ta ett beslut på en gång. Man måste kunna läsa in sig när man ska ta beslut, säger Michael Bellmann.

Vh skriver i reservationen: ”Vissa politiker inom majoriteten har yttrat sig om att detta inte behövs. Vox Humana vill dock i motsats till dem gärna veta vad vi ska besluta om och har därför flera gånger anmodat beredningen att samtliga underlag ska vara oss tillhanda senast en vecka före mötet, vilket även står i reglementet, för att kunna läsa in oss i ärendet och först därefter ta ställning till beslut.”

– Nu har före detta ordföranden och nya ordförande lovat att det ska bli ändring på det här, säger Michael Bellmann.

Miljö- och byggnämnden beslutade i torsdags att detaljplanerna ska vara redovisade senast till beredningen för att garanteras beslut i den efterföljande nämnden.

Lars- Gunnar Nordlander,s, ordförande i miljö- och byggnämnden säger:

– Det har varit ett problem att det går för fort. Vi håller en hög hastighet för att inte förhala processen ytterligare. Nu har vi tagit ett beslut om detaljplanshanteringen, att planerna ska bara inne till beredningen så att yttrandena kan gå med i kallelsen, säger han.

Vox humana reserverar sig även mot vindkraftverken på Glötesvålen som nämnden godkände i går.

Vh skriver bland annat: ”Kommunen hävdar att riksintresse för etablering av en privatägd vinstorienterad vindpark står före riksintresset för rennäringen. Kommunen påstår att det blir mycket svårt att nyttja Glötesvålen för renbete utan avtal med berörda privata fastighetsägare. Kommunen skriver däremot inte att det för nuvarande pågår avtalsförhandlingar mellan privata skogsägare och SSR. De avtalen är nära på att tecknas nu, varefter kommunens påstående om att riksintresset för vindkraft ska stå före riksintresset för rennäringen inte är styrkt.”

– Jag tycker att man ska avvakta med att ta beslut till att förhandlingarna är klara, säger Michael Bellmann.

Mer läsning

Annons