Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagligt att ta spåravgift – allemansrätten gäller

/
  • Gunnar Zettersten är mycket tveksam till att man tar betalt för att åka skidor i guds fria natur. ”Det krävs ett beslut annars gäller allemansrätten”, menar han.  Foto: Robert Henriksson

Från och med den 19 december ska det kosta en slant för att åka på det 300 kilometer långa spårsystemet i Funäsdalsområdet. Men alla gillar inte det.

– Det är en inskränkning på allemansrätten, säger Gunnar Zettersten ordförande för Svenskt friluftsliv.

Annons

Som LT kunde avslöja tidigare i veckan kommer skidspåren i Funäsdalen med omnejd att avgiftsbeläggas. Men det gäller bara turisterna inte de som är skrivna i Härjedalens kommun.

På många andra platser har spår-avgifter varit en het potatis. Det verkar det även bli här. En som är upprörd över avgifterna är Gunnar Zettersten, ordförande för Svenskt Friluftsliv.

Han ser det som en mycket oroande tendens att fler väljer att gå den vägen.

– Har man inte ett beslut från kommun eller länsstyrelse så är det här en inskränkning på allemansrätten, säger Gunnar Zettersten som även är oroad över vilka konsekvenser det kan medföra hos kommuner med dålig ekonomi som jagar kostnader överallt.

– Är nästa steg att man måste betala för att gå på ett elljusspår, menar Gunnar Zettersten som även tror att det blir svårt att skilja mellan kommunmedborgare och folk utifrån.

Han har full förståelse för att det kostar pengar att hålla igång bra skidspår. Men han menar att man måste ta ut avgifter på andra sätt.

Som exempel tar han Schweiz där hotell och andra turistanläggningar lägger på en slant som i sin tur går till att hålla vandringslederna i gång.

Gunnar Zettersten ser framemot en eventuell rättegång ifall någon vägrar att betala en spåravgift i Funäsdalen.

– Vi har full rätt att åka på spåren eftersom ingen myndighet har sagt något annat. Fram till dess är det allemansrätten som gäller.

Annons