Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola känner sig lurad av sitt försäkringsbolag

/

I samband med en olycka lämnade Ola Hall in sin bil på reparation. Nu har lagningen gått sönder – men varken försäkringsbolaget eller verkstaden vill stå för kostandena.
– Jag känner mig lurad, säger Ola Hall.

Annons

I maj krockade Ola Hall med ett rådjur och hans bil totalförstördes. I samband med olyckan kontaktade han sitt försäkringsbolag, If, som genast skickade en bärningsbil.

Enligt Ola Halls försäkringsbrev skulle bilen skjutsas till närmaste auktoriserade bilverkstad. Men i stället för att Olas Audi kördes till Berners i Östersund hamnade bilen hos det företag som bärgade bilen. Vad Ola inte visste då var att verkstaden inte är auktoriserad av Audi utan av försäkringsbolaget.

Bilfirman tog på sig att laga bilen och Ola Hall betalade självrisken på 6 000 kronor. I samband med reparationen frågade bilfirman om de skulle passa på att byta kamrem eftersom det ändå snart skulle göras. Ola sa ja och fick betala 6 000 kronor extra.

– Det kändes jättejust att de tänkte på att byta kamrem när de ändå höll på, säger Ola Hall.

Ett par månader senare gick ena fläktvingen, som skadades vid olyckan och som bilfirman bytte ut, på Ola Halls bil sönder, vilket medförde skador på både kylaren och fläkten. Ola Hall kontaktade bilfirman som kom och hämtade bilen och lovade att laga den.

Men den skadan kommer Ola Hall troligtvis själv att få stå för. Bilfirman tycker inte att de har gjort fel, utan har lämnat ett kostnadsförslag på totalt 10 000 kronor för bärgning och reparation.

Ola Hall kontaktade återigen sitt försäkringsbolag. Men inte heller de tänker stå för kostnaderna eftersom de anser att skadan inte uppkom i samband med olyckan.

– Försäkringen täcker inte den typen av skada eftersom skadan inte uppstod i samband med krocken med rådjuret, säger Ulf Bäckman, informationschef på If Sverige.

Kvar sitter nu Ola Hall med en räkning på 10 000 kronor.

– Jag kan inte förstå varför jag ska behöva betala flera gånger för samma skada, säger han.

Inte heller av Audi kan Ola Hall få ersättning eftersom bilfirman där jobbet är utfört inte är auktoriserad av Audi – utan bara av If.

– Grejerna har en garanti på tre år, men bara om bilfirman är auktoriserad, förklarar Ola Hall.

Nu får Ola Hall, som är ensamstående med ett barn, åka till sin mamma i Rätan för att låna bil.

– Jag vill bara ha tillbaka min bil – hel och körbar, säger Ola Hall.

Mer läsning

Annons