Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny naturvårdsgräns för skogsbruket i Härjedalen

Bergvik Skog har nu beslutat att praktiskt börja tillämpa överenskommelsen från 2003 om en ny naturvårdsgräns mot fjällnära skog i Härjedalen. Det var inom ramen för FSC-standarden för miljöcertifiering som överenskommelsen träffades.

Annons

Den nya gränsen, som innebär en ändring av den tidigare gränsen från 1988, upprättades av lokala företrädare för Svenska Naturskyddsföreningen, samebyarna, skogs-och träfacket, Holmen Skog och den tidigare ägaren av Bergviks skogar, Stora Enso.

Motivet till ändringen var att den gamla gränsen i många delar inte längre överensstämde med naturvärdenas utbredning och att man genom en ny gräns därför bättre kunde anpassa skogsbruket till aktuella förutsättningar.

Överenskommelsen möjliggör samtidigt att vissa tidigare brukade skogar, som är belägna nedanför den nya naturvårdsgränsen åter kan skötas. En del av dessa skogar är dock fjällnära skog i Skogsvårdslagens mening och därmed belägna inom det område där det krävs tillstånd för avverkning.

Bergvik Skog säger nu att man genom beslutet kommer att avstå från skogsbruk inom mer än 35 000 hektar fjällnära skog i Härjedalen. Dessa skogar har till följd av sin orördhet och sammanhängande utbredning stor betydelse för naturvård, kulturmiljövård, friluftsliv och rennäring.

Annons