Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmännen passar på och fyller varuvagnarna i Funäsdalen

/
  • Else och Martin Stövneng åker till Funäsdalen för att handla flera gånger om året.– Det är en precis lagom dagstur från Norge till Sverige, säger Else.Foto: Sandra Wåger

Det är finanskris och kronan ligger lågt. Då kommer norrmännen till Funäsdalen och handlar upp sig.

– De verkar ha blivit mer ekonomiskt medvetna under de senaste åren, säger Gunnar Myhr på Café Loftet.

Annons

Fryst fläskfilé, kycklingfilé, fläsk, bacon, chips, lösgodis, läsk, batterier, hårprodukter och tobak är bara några av de varor som norrmännen köper mycket av när de kommer till Funäsdalen. Anledningen är att det är billigare att handla i Sverige, och det resulterar i varuvagnar som fylls både till bredden och på höjden.

– Det känns som det bara blir fler och fler norskar, säger Sanna Gidlöf på Ica i Funäsdalen.

Enligt henne är det onsdagar och lördagar som drar mest norskar. Onsdagar tack vare Funäsdalen marknad och lördagar för att folk ofta är lediga och har möjlighet att åka över dagen. De flesta vet precis vad de vill ha när de kommer och många gör en tur flera gånger i månaden.

– 50 procent av alla norskar känner man igen. De kommer från gränsen och är här ungefär var tredje vecka. De kommer när Systembolaget öppnar på morgonen och sedan börjar de dra sig hemåt runt halv fyra på eftermiddagen, säger Sanna Gidlöf.

De som reser härstammar ofta från Röros eller Tynset, men ju lägre kronan ligger, desto längre åker landsgrannarna för att shoppa. Mot sommaren kommer också de som har semester och äger stugor nära gränsen.

– Vi är i Funäsdalen flera gånger om året. Det är smidigt för vi har ett ställe bara åtta mil härifrån, säger Else Stövneng från Lillehammer.

Hon och hennes man brukar göra det till en mysig utflykt, att åka över till Sverige. Oftast blir det ett besök på Systembolaget, Apoteket, Tältet och Café Loftet. Sedan passar de också på att köpa med sig lite mat hem.

– Kaffe, fläskfilé och hushållsost brukar det alltid bli, säger hon.

Gunnar och Lena Myhr på Café Loftet tycker sig se en ökning bland turisterna. De säger att det alltid varit mycket norskar, men att det är fler den här sommaren i jämförelse med förra.

– Vi har en fast kundkrets från Norge. Nu har vi öppet hela året, det hade aldrig varit möjligt om inte de fanns, säger Gunnar Myhr.

– Ja, det ökade väldigt markant i våras, sedan har det varit stadigt med norrmän sedan dess, säger Christer Winolf på Tältet i Funäsdalen.

Mer läsning

Annons