Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandrare och öppna gårdar gav nykter afton

/
  • Sandro Dashtigohari, 17 år var med i utlottningen på fritidsgården och vann en bärbar dator. ”Det finns så många andra roliga saker att göra. Man behöver inte vara full”, säger han.  Foto: Carin Selldén

Skolavslutningen brukar vara en blöt historia där många högstadielever kanske gör sin debutfylla. Men i år var det ovanligt lugnt i Sveg. Så mycket som 60 föräldrar nattvandrade på den lilla orten.

Annons

Agneta Roberts tror att mobiliseringskampanjen för att göra föräldrar mer uppmärksamma på alkoholproblemen hos unga, har gett effekt.

– Här i Sveg var det många ungdomar som var nyktra under skolavslutningskvällen. Det var 60 föräldrar ute och vandrade bara i Sveg. De ska ha en eloge, säger Agneta Roberts.

Alla fritidsgårdar i Härjedalen var öppna under skolavslutningen. I Sveg hade man anordnat en utlottning för andra året i rad, där de som var nyktra fick chansen att vinna fina priser.

Eleonor Tömek som är fritidsledare i Sveg märkte av en ökning av antalet nyktra i år.

– De var 38 personer som var med i utlottningen och alla fick ett pris. Svegshandlarna skänkte jättefina priser och ska ha ett stort tack. Utan dem skulle vi inte kunna göra det här, säger hon.

– Vi hade en middag på fritidsgården som 22 personer var med på och fler kom till tårtan. Det var ett 70-tal ungdomar som kom och gick på gården och det är speciellt en sådan här kväll. En vanlig kväll har vi 35-50 ungdomar här, säger Eleonor Tömek.

För att vara med i utlottningen var man tvungen att komma en timme tidigare så att fritidsledaren kunde kontrollera att de som var med i utlottningen var nyktra.

Förstapriset var en dator som Lions skänkte och det var Sandro Dashtigohari som hade turen att vinna den. Han är 17 år och får Handel och administration på Härjedalens gymnasium.

– Det kändes kul, det är en bra sak som man kan ta med överallt, säger han.

Grupptrycket är inget som Sandro Dashtigohari faller för.

– Det är nog yngre ungdomar som faller för grupptrycket. Det finns andra roliga saker att göra, man behöver inte vara full, säger han.

Andrapriset var en mobiltelefon som socialomsorgen skänkte.

Annons