Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheter satsar på ett kontor

/
  • Carina Knutsson och Anette Backén är positiva till den nya satsningen.
 ”
Allt finns på ett ställe
”
, menar de båda.
 Foto: Håkan Degselius

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket, tre av Sveriges största myndigheter, satsar nu på ett nära samarbete i gemensamma servicekontor. I går öppnade kontoret i Sveg.
– Det känns positivt, säger Carin Knutsson

Annons

I går öppnade Försäkringskassans och Skatteverkets gemensamma servicekontor, i Arbetsförmedlingens lokaler i Sveg. På servicekontoren kan enskilda och företag få hjälp och information oavsett vilken av myndigheterna ärendet rör.

– Det är ett helt nytt sätt att arbeta för oss, säger Jessica Strömberg, chef för servicekontoret i Sveg.

Det är det 38:e servicekontoret av drygt 80 som kommer att etableras under de närmaste åren runt om i Sverige.

– Det här är ett samarbete mellan myndigheter som utgår från den enskilde medborgarens behov. Jag tror att vårt samarbete i framtiden kommer att fördjupas på olika sätt för att ännu mer öka nyttan för den enskilde. Jag ser det som en viktig strategi, inte bara för de nu ingående myndigheterna, utan för samhällets service till medborgarna i stort, säger Jessica Strömberg, Skatteverket.

– Samverkan mellan myndigheterna innebär att vi kan behålla och i vissa fall erbjuda en utökad service i förhållande till om myndigheterna agerar var för sig. Vi kan också på detta sätt erbjuda kunder som har flera frågor eller som inte vet vilken myndighet som hanterar frågan enklare kontakt och mer kvalificerad service, säger Charlott Ax, Försäkringskassan.

Utöver servicekontoren kommer Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen att finnas i samma lokaler på ytterligare drygt 160 orter i landet.

– Här kommer Arbetsförmedlingen att kunna svara på enklare frågor om socialförsäkringen och ge stöd även när Försäkringskassans handläggare inte är på plats, berättar Gabriella Persson, chef för Arbetsförmedlingen i Sveg.

Under öppningsdagen hade det vid lunchtid kommit ett drygt 10-tal besökare till lokalerna för att få olika råd.

– Det har mest handlat om kassaärenden, säger Carina Knutsson som i övrigt är mycket positiv till den gemensamma satsningen.

I Sveg kommer nio personer att jobba på Arbetsförmedlingen, tre på Försäkringskassan och ytterligare två åt Skatteverket.

Mer läsning

Annons