Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighet avråder från kommunal solarieverksamhet

Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar Härjedalens kommun att sluta med solarieverksamhet då de menar att det bidrar till att öka risken för hudcancer.

Annons

Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar i en skrivelse de kommuner som erbjuder allmänheten att sola i solarium, vilket Härjedalens kommun gör på Svegs badhus, att överväga att sluta med solarieverksamheten. Myndighetens ståndpunkt är att solarieverksamhet bidrar till att öka risken för hudcancer.

– Solarier bidrar till att öka risken för hudcancer, särskilt för dem som regelbundet använder solarier. International Agency for Research on Cancer (IARC) som är Världshälsoorganisationens (WHO:s) forskningsorgan för cancer beslutade därför i juli 2009 att riskklassificera UV-strålning från solarier som ”cancerframkallande för människor”, skriver de.

Strålsäkerhetsmyndigheten samt övriga nordiska strål- och hälsoskyddsmyndigheter avråder sedan flera år från att sola i solarium. Personer under 18 år eller med ljus och känslig hud bör helt avstå från att använda solarium. Under hösten 2009 rekommenderade myndigheter i Sverige, Norge, Finland och Island att en åldersgräns på 18 år för att få sola i solarium införs.

Sedan den 1 december 2009 erbjuder exempelvis inte längre träningsföretaget SATS möjligheten att sola i solarium. SATS anser inte att solariesolande är förenligt med friskvård.

Skrivelsen ska tas upp på Miljö- och byggnämndens nästa sammanträde den 22 mars.

Annons