Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP rasar över det sänkta bensinpriset

Priset på bensin sänks i Sverige, som ett resultat av regeringens nya budget. Det är första gången på mycket länge som bensinpriset sjunker på grund av politiska beslut. Miljöpartiet anser att sänkningen är olycklig.

Annons

Det bör direkt sägas att priset bara sjunker marginellt, med 2,5 öre litern. Den enskilde bilisten kommer med andra ord inte att märka något. Men enligt Mikaela Valtersson, miljöpartiets ekonomiska taleskvinna, är det ändå frågan om ett trendbrott eftersom bensinpriset, genom olika skatter, har höjts konstant av alla regeringar sedan många år tillbaka.

Orsaken till höjningen är lite speciell. På grund av finanskrisen och den krympande svenska ekonomin har det så kallade prisbasbeloppet sänkts med 0,9 procent. Beloppet, som räknas fram på grundval av konsumentprisindex, brukar normalt alltid justeras uppåt, men nu råder omvända världen. Och när basbeloppet sjunker sänks energiskatterna automatiskt. I praktiken ger det ett bensinpris som är fyra öre lägre än tidigare.

Samtidigt höjer visserligen regeringen koldioxidskatten på bensin, men inte med mer än två öre litern. När hänsyn tagits till momsen blir effekten en prissänkning på 2,5 öre.

– Jag tycker att regeringen, när den sammanställde budgeten och beslutade om den nya koldioxidskatten, borde ha försökt att se till att det hela åtminstone hade blivit ett nollsummespel, säger Mikaela Valtersson.

MP är också kritiskt till att regeringen dubblar banavgifterna för tågtrafiken. Det innebär dyrare tågresor. Partiet tror att flygresorna nu kommer att öka vilket ökar koldioxidutsläppen.

Mer läsning

Annons