Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonvärden gick upp i rök vid brand hos Härjedalskök

/
  • Det var en spånsug vid Härjedalskök i Ljusnedal som förstördes vid en brand igår. Branden var i stort sett släckt av personalen vid företaget när räddningstjänsten i Funäsdalen kom till platsen.   Foto: Privat
  • Räddingstjänsten från Funäsdalen och Hede kunde ägna sig åt eftersläckning sedan fabriksbranden, som upptäcktes av personalen vid Härjedalskök, hade gjort grovjobbet.

Västra Härjedalens största tillverkande företag, Härjedalskök i Ljusnedal, som tillverkar köksluckor, råkade i går ut för en brand, där värden för mellan en halv och en miljon kronor gick till spillo.

– Det var första gången någonsin som vi drabbades av brand, säger Tord Erik Zetterström i företagsledningen.

Annons

Det var vid niotiden på morgonen som branden upptäcktes och det var personal vid fabriken som var först på plats.

En av de anställda, Stefan Zetterström, har själv jobbat inom räddningstjänsten, och han agerade nu mycket snabbt. Hämtade en brandslang och började spruta vatten på eldhärden.

– Mycket snabbt och kanonbra agerat, säger räddningschefen Kurt Svensson.

De anställda vid fabriken hade i stort sett släckt branden när räddningstjänsten från Funäsdalen och senare även Hede kom till platsen. Räddningstjänsten fick ägna sig åt eftersläckning och kolla så att det inte fanns någon brandhärd kvar.

– Vi tillkallade räddningstjänsten från Hede därför att sådana här bränder kan utveckla sig till en riktig storbrand och det det kunde ju även ligga och pyra på andra ställen, säger räddningschefen.

Det var en spånsug som hade fattat eld och enligt Tord Erik Zetterström är det troligaste att någon gnistbildning som antänt spånsugen.

– Vi har redan hittat en ny spånsug men det tar en månad innan den är installerad. Tills dess kommer fabriken att gå med reducerad drift, men produktionen av köksluckor kan i alla fall fortsätta.

Mer läsning

Annons