Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlarna ger upp i renbetestvist

Försöken att lösa frågan om renarnas vinterbete i Härjedalen har misslyckats.

De statliga medlarna ger upp.

Annons

– Vi har inte lyckats överbrygga motsättningarna. Det finns ingen samsyn mellan renägarna och fastighetsägarna. Det är bara att beklaga, säger Svante Nilsson på Jordbruksverket, ordförande i den grupp som regeringen tillsatt för att lösa den mångåriga tvisten.
Domstolar har slagit fast att samerna inte har någon sedvanerätt som ger dem rätt att låta sina renar beta på de marker som ägs av privata fastighetsägare.
Fastighetsägarna kräver arrende för att upplåta sina marker till renbete under vinterperioden och vill också ha garantier om skadestånd för de skador som de betande renarna orsakar på bland annat skogsplanteringar.
Samebyarna har svarat med att det inte finns pengar för att betala de ekonomiska kraven, då dukar näringen under.
De statliga medlarna har nu meddelat parterna att man inte kommer att ta några flera initiativ för att lösa avtalsfrågan.
– De har fått besked om att vi står till förfogande fram till årsskiftet, därefter kommer vi att lämna vår rapport till regeringen. Innan dess ger vi inga kommentarer. De djupare analyserna kommer att framgå av rapporten till regeringen, säger Svante Nilsson.
De statliga medlarna har trots beskedet att de gett upp förhandlingarna öppnat för att ge samebyarna och fastighetsägarna en sista chans att komma överens. Men att det skulle bli en snabb lösning i sista sekund i så segsliten fråga bedöms inte så trolig.

Annons