Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maths O Sundqvists nya miljonsatsning

/
  • Maths O Sundqvist blandar gammalt och nytt på anläggningen i Henvålen. Det som har kunnats sparas av de gamla husen har fått vara kvar.
  • Tack vare att SCA och investmentbolaget Industrivärden gått in som delägare i Henvålen kan nu den nya fritidsanläggningen byggas klart.
  • Maths O Sundqvist blandar gammalt och nytt på anläggningen i Henvålen. Det som har kunnats sparas av de gamla husen har fått vara kvar.
  • Den största byggnaden heter Jonkehuset och är helt nybyggd. Kvar av de gamla husen finns till exempel ladugården som renoverats och bland annat ska kunna användas som möteslokal.
  • Tre hus står redan klara och nu förbereds grunderna för ytterligare fem hus i Henvålen.

Här är företagaren Maths O Sundqvists senaste satsning i länet.

Hans fritidsanläggning i Henvålen kan nu färdigställas tack vare att ett stort investeringsföretag gått in som delägare.

– Totalt är det en investering på 70-80 miljoner, berättar han.

Annons

Redan i mitten på 90-talet köpte Maths O Sundqvist Henvålen. Fastigheten består av drygt 9 000 hektar mark inom Henvålens naturreservat, samt viss bebyggelse som inte varit bebodd sedan mitten av 1900-talet.

Hittills har den använts sporadiskt inom Maths O Sundqvist företagsgrupp som representations- och rekreationsanläggning. Men från och med nästa sommar kommer den att bli mer frekvent besökt eftersom SCA och investmentbolaget Industrivärden har gått in som delägare och stora nybyggnationer och renoveringsjobb kan färdigställas.

– Vi blev överrens om det här förra veckan, men vi har diskuterat det i ett halvår ungefär, säger Maths O Sundqvist.

Bygget av anläggningen i Henvålen påbörjades 2007, men på grund av finanskrisen och att Maths O Sundqvist förlorade sitt företag Skrindan gick bygget på tomgång under 2009.

Nästa sommar ska åtta timrade byggnader med olika funktioner stå klara att användas.

– Det ska bli en högklassig anläggning att använda för till exempel representationsändamål, ledningskonferenser, seminarier och utställningar.

Anläggningen ska i första hand vara till för företagen som investmentbolaget är delägare i, som till exempel SCA, Handelsbanken, Ericsson och SSAB.

Ett av syftena med anläggningen är att sprida kunskap om kulturen i området, hantverkstradition och samekultur, enligt Maths.

– Den här tanken hade jag klar för mig tidigare, det som är glädjande nu är att företagen är med på resan.

– Det är bra för oss alla att vi kan engagera den här typen av företag i vår vardag.

• Vad skulle de kunna tillföra mer än att vara delägare?

– I och med att de är engagerade så finns det en närvaro som innebär att de kommer att kunna ta del av vad som händer i det här området, säger Maths O Sundqvist.

Att investmentbolaget gått in som delägare beskriver han också som näst intill nödvändigt för att bygget av anläggningen kan verkställas.

– Att göra det här på ensam fot var kanske inte aktuellt, alternativet hade varit att ha det på en lägre nivå.

Upp till omkring 24 personer ska kunna bo i Henvålen och anläggningen kommer att skapa några arbetstillfällen.

– Det måste finnas förvaltare och folk som tar hand om anläggningen, så det kommer att finnas en stab som jobbar här, säger Maths.

Han hävdar att den typen av anläggning som Henvålen kommer att bli är unik i sitt slag och att en efterfrågan finns bland företagsledare ute i landet att hyra in sig och sin personal.

– Det här är unika grejer som ligger lite för fäfot, det är sådant här vi ska hålla på med och livnära oss på när vi inte har någon industri.

– Jag har haft folk utifrån som häpnat när de kommer hit, det finns inga störande ljud här och det är en bristvara i dag.

Mer läsning

Annons