Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Weimer från Sveg ut i vida världen – nu diplomat i Bryssel

/
  • Maria Weimer är en av många härjedalingar som bor och arbetar ute i världen.  Foto: Privat

Maria Weimer trivs i internationella miljöer – från uppväxten i lilla Sveg jobbar hon nu som diplomat i EU-metropolen Bryssel.

Annons

Maria Weimer har precis varit hemma på påsklov i Sveg när LT får tag på henne. Hon är på väg tillbaka till Bryssel som är hennes nya hem sedan november 2008. Efter några år på Utrikesdepartementet i Stockholm har hon nu fått tjänst som diplomat på Sveriges representation i Bryssel,där hon jobbar med säkerhetspolitiska frågor. Bland annat sitter hon i KUSP, Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik.

– Sverige har en ambassadör i kommittén och mitt jobb är att hjälpa honom. En gång i månaden möts alla utrikesministrar och vi förbereder de mötena, säger hon.

En av huvuduppgifterna just nu är att förbereda Sveriges ordförandeskap i EU som börjar 1 juli i år. Sverige kommer då att leda EU-arbetet under ett halvår.

– Jag ser verkligen fram emot att se Carl Bildt leda alla EU:s utrikesministrar, han är en mycket aktiv minister och har ett gott rykte bland sina kollegor, säger Maria. 2005 gick Maria Weimer diplomatprogrammet på UD tillsammans med en grupp på 20 personer, varav kronprinsessan Victoria var en av klasskamraterna.

Så du är kompis med Victoria?

– Vi som gick programmet umgicks allihop och blev goda vänner, men nu ses vi inte så ofta eftersom alla är i olika länder, säger hon.

Hur är det att bo i Bryssel?

– Det är väldigt kul. Det är en sådan internationell stad. Alla EU-länder har sina diplomater där. Det finns också många invandrare med arabiskt och afrikanskt ursprung som bidrar till stadens multikulturella skepnad. Maria själv bor i de afrikanska kvarteren där många kongoleser bor sedan Kongo var en belgisk koloni.

Hennes vänner är från olika länder. Dock är det svårare att lära känna belgare, den så kallade ”lokalbefolkningen”, de försvinner lätt bland alla invandrade Brysselbor. Maria Weimer vill fortsätta jobba med utrikesfrågor i några år och arbeta på en ambassad utanför Europa, sedan kanske hon vill gå tillbaka till politiken i Folkpartiet som hon varit engagerat i tidigare.

– Just nu vill jag fortsätta med att arbeta på UD. Det är ett spännande och omväxlande arbete. Hon har även hunnit vikariera på ambassaden i Colombia under tremånader och vill kanske flytta tillbaka dit senare. Det var väldigt annorlunda i Colombia. Det är ett land där våldet är ständigt närvarande, massakrer på civila och inbördeskrig hör till vardagen. Jämfört med det är livet i Bryssel väldigt lugnt, säger hon.Maria Weimer flyttade i från Sveg 1998 då hon tog studenten från humanistisk linje.

– Jag hade en väldigt bra latinlärare, Lisbeth Olausson, som inspirerade mig att fortsätta läsa latin på universitetet, säger hon. Så efter studenten blev det språk- och statsvetenskapsstudier i Uppsala. Tre – fyra gånger om året kommer hon hem till familjen i Sveg.

– Jag åker gärna skidor på påsken och träffar mina vänner i Sveg.Kanske flyttar hon tillbaka till Sveg längre fram.

– Om det går att kombinera boende i Sveg med ett internationellt jobb genom att pendla så skulle jag gärna bo i Sveg lite senare i livet. Men det gäller ju att det finns bra tåg- eller flygförbindelser, säger hon.

Annons