Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många spelombudkan försvinna i länet

/
  • Märtha Ljungkvist på Vemhåträffen ser servicen som en viktig del av butikens verksamhet. ”Vi har många stamkunder som gör sitt stryktips och köper sina lotter.”Foto: Håkan Degselius

Svenska Spels ombud i Jämtland och Härjedalen kan försvinna om regeringens nya förslag går igenom.
– Vi ligger kanske i farozonen, säger Märtha Ljungkvist, Vemhåträffen.

Annons

I december la regeringen fram en ny spelutredning.

I utredningen kommer exempelvis ATG, som har hand om spelet på hästar, att få behålla sitt monopol i Sverige. Men när det gäller spelet på fotboll, sport och lotterier så finns det två förslag på hur spelet, som numera drivs av det statliga Svenska Spel, ska bedrivas.

Förslag ett innebär att monopolet blir kvar i något modifierat form medan det andra förslaget gör att Svenska spel tappar sitt monopol på de mest populära spelen, tips och oddset, detta till förmån för andra aktörer. Och det i sin tur kan göra att nästan alla butiker i länet som är spelombud i dag kan försvinna. Butiker som Svenska Spel har ett krav på sig att de ska finnas till för servicens skull.

– Eftersom de inte är lönsamma så är det inte troligt att de nya kommer att öppna på orten, säger Håkan Sjöstrand, affärsområdeschef för Svenska Spel.

Spel på Internet har ökat kraftigt under den senaste tiden. Men ännu så länge står sig butiksspelet starkt.

– För oss är det 80 procent i butik och Internet står för 20 procent. Väldigt många vill ju spela i butiken, säger Håkan Sjöstrand som ser servicen som en viktig del i de småbutikernas fortlevnad.

I Härjedalen är det inte många spelombud som kommer att vara kvar om förslaget går igenom.

Vemhåträffen i Vemhån ligger definitivt i farozonen, mycket på grund av deras relativt låga omsättning.

– Det här är viktigt för de som håller på att tippa och det är en viktig service annars får de åka till Vemdalen eller Sveg, säger Märtha Ljungkvist som tillhandahåller mycket service för byborna. Förutom spel kan man även tanka bensin och sedan några veckor tillbaka är man utlämningsställe för Systembolaget. Många bäckar små är ju bra för oss.

Mer läsning

Annons