Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man kan inte behandla människor så här”

Kammarrättens dom säger att 1 500 renar ska bort innan första juni. Men regeringsrättens meddelar alltså inte prövningstillstånd. Med det beslutet i ryggen väljer majoriteten i samebyn Ruvhten Siljte vilka renägare som ska slakta.

Annons

Förra året beslutade länsstyrelsen att Ruhvten Sijte måste minska sitt renantal till 5 000 totalt. Beslutet överklagades och nu har regeringsrätten fastställt länsstyrelsens beslut. Dessutom har regeringsrätten satt ett datum – senast den första juni ska reduceringen vara genomförd. Renägaren Toamma Dorras familj får enligt beslutet bara ha nio renar och gör allt för familjens fortsatta existens.

– Det är rent vansinne och ogenomtänkt från länsstyrelsen och övriga myndigheter. Det är diskriminering på hög nivå. Någon borde sätta stopp för det här nu, man kan inte behandla människor så här, säger han.

Regeringsrätten slog fast att  renantalet ska minska senast den första juni, men här säger länsstyrelsen stopp.

– Vi fick papperna i går och har inte kommit fram till hur vi ska agera men man kommer inte slaktat några renar i maj, juni – det är ju mot djurskyddslagen, säger Kristina Jonsson, rennäringschef på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Under 15–20 år har en långdragen intern konflikt pågått inom samebyn. I stället för att samarbeta har majoriteten bestämt att ett tiotal renägare är de som ska slakta ut 1 500 renar.

Att man i stället ska reducera procentuellt är något som renägarna kämpat för i flera år och som sametinget står bakom. Både renägarna och sametinget vill få till en ändring av stadgarna i Ruvten Sijtes stämma och har överklagat stadgarna till kammarrätten.

Stadgarna (som antogs vid en bystämma 2006 utan att alla fick tillgång till protokollen) ger i nuläget majoriteten i Ruvhten Sijte  i princip rätten att kasta ut medlemmar ur samebyn, samt att majoriteten väljer ut hur många renar varje renägare får äga, vilket kan variera. En del renägare kan exempelvis ha 300 renar och andra får bara ha nio renar. Majoriteten försvarar besluten med att de utpekade inte klarar uppdraget som renskötare, vilket strider mot rennäringslagen.

Hur kan det gå till så här?

– Jag känner inte till allting  i detalj. Men stadgarna som antogs på bystämman 2006 överklagades inte av minoriteten, säger Kristina Jonsson.

– Jag har aldrig fått något protokoll från styrelsen över huvudtaget, svarar Toamma Dorra, och tillägger att det är mycket som inte gått rätt till.

– Det är ren lögn, säger Edvin Rensberg, ordföranden i Ruvhten Sijte.

David och Mattias Kant är två till renägare som kommer att drabbas hårt. Enligt samebyns beslut får de bara ha nio renar var.

Edvin Rensberg, ordföranden  i samebyn, är nöjd med beslutet.

– Det har tagit för lång tid bara, säger han.

Ruvhten Sijte har runt 60 medlemmar. Edvin Rensberg äger mindre än 600 renar, säger han.

– Vi är två familjer som ska leva på det.

Varför får några renägare bara ha nio renar?

– Deltar man inte i renskötseln ska man inte ha några renar. Renskötsel är inte något man lär sig på stört, säger han.

Är det inte upp till er äldre att lära dem det då?

– Då förutsätter jag att de lyssnar, säger han.

Mer läsning

Annons