Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lungcancersjuk kvinna skickades till öronklinik

Socialstyrelsen har konstaterat flera brister i vården på en hälsocentral i Härjedalen, sedan en kvinna i 70-årsåldern avlidit av lungcancer. Bland annat har rutiner för patientprioritering och dokumentation brustit.

Annons

Socialstyrelsen kräver förbättringar av hälsocentral i Härjedalen, sedan en kvinna i 70-årsåldern avlidit av lungcancer.

Patienten gjorde under två månader fem läkarbesök hos tre olika läkare och tre besök hos en sjukgymnast. Patienten hade problem med att röra sig efter en ovanlig ansträngning. Hon rapporterade om tillfälliga förbättringar, men även kvarvarande besvär. Patienten hade problem med heshet och man skrev remiss till öronkliniken. Efter två månader sökte hon för försämring av värken och hade dessutom en nytillkommen knöl. Då fick hon remiss till kirurgkliniken påföljande dag där man upptäckte cancern. Patienten dog en vecka senare.

Verksamheten har identifierat orsakerna till händelsen som att läkarna var överbokade, bemanningen nerdragen. Det var även brister i läkarkontinuiteten. Patienten fick träffa tre läkare varav två arbetade på hälsocentralen tillfälligt under kort tid. Det var även brister i dokumentationen vilket försvårade de efterföljande bedömningarna. Läkarsekreterarna låg efter med utskrift av diktaten, därför upptäcktes de uteblivna diktaten sent och läkarna mindes då inte besöken.

På hälsocentralen har man satsat på rekrytering av läkare vilket har förbättrat bemanningen på hälsocentralen. Dokumentationsrutinerna har skärpts och läkarsekreterarna har nu i uppgift att kontrollera att besök blir dokumenterade. Bokningsrutinerna har skärpts så att fasta läkare får ta hand om utredningar och återbesök medan tillfälliga läkare huvudsakligen har akutbesök.

Socialstyrelsen skriver att. "Om diagnos ställts tidigare hade patienten troligen kunnat få en bättre lindrande men inte en botande behandling."

Socialstyrelsen kräver nu att vårdcentralen tar tag i problemen och kommer att följa upp vidtagna åtgärder under hösten 2009.

Mer läsning

Annons