Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Olsson: Samebyarna har sagt nej till fortsatta förhandlingar

– Vid ett möte mellan samebyarna, markägareföreningen på länsstyrelsen den 7 maj i år sa Handölsdalens ordförande Lennart Blind att ”för vår del är förhandlingarna med markägarna avslutade”.

Annons

Det säger markägareföreningens ordförande Lennart Olsson i ett svar på Anders Kråiks synpunkter i onsdagens LT.

– Och Anders Kråik ska passa sig för att säga sig vara sanningssägare i den här frågan. Det är bara svammel han kommer med och han har överhuvud taget inte varit med i de här diskussionerna, säger Olsson.

Vid mötet 7 maj sades att de närvarande samebyarna, Handölsdalen och Mittådalen, i början av samma månad skulle ha möten om avtalsfrågorna och senast 20 maj skulle markägarna få information om vad man kommit fram till vid dessa bymöten.

– Vi ville få besked om samebyarna var beredda att betala arrendeavgiften på fem kronor per hektar och år och om den skulle gälla alla marker, där samerna har behov av renbete. Alltså oavsett om fastigheterna omfattas av domen eller inte i renbetesmålet.

– Informationen från Handölsdalen och Mittådalen innehöll ingenting om arrendefrågan utan det var bara en massa svammel, säger Lennart Olsson.

– Ska det bli fortsatta förhandlingar mellan parterna vill vi ha besked från samebyarna om de är beredda att acceptera arrendeavgiften, säger han till slut.

Mer läsning

Annons