Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Göran vill gärna lägga näsan i blöt och vara en blåslampa

/
  • 300 elever på Härjedalens gymnasium fick höra på Lars Göran under nära tre timmar. ”Det här är en viktig grupp. Det är framtidens makthavare och arkitekter”, säger han. Foto: Håkan Degselius

Provocera och spetsa till det. Det är kanske något som krävs för att tillgängligheten ska bli bättre för funktionshindrade.
– Det behövs fler som kastar gatsten, menar Lars Göran Waden, tillspetsat som vanligt.

Annons

Lars Göran Waden har sedan barndomen suttit i rullstolen efter en sjukdom. 2003 debuterade han som författaren med boken ”Livet rullar vidare” Och som boktiteln beskriver så har det mesta rullat på bra för Lars Göran som sedan 2007 håller föreläsningar om tillgänglighet och bemötande.

I veckan har han berättat om sina erfarenheter för elever på gymnasiet, personal inom kommunen och för andra intresserade i Sveg.

Och vad handlar då hans föreläsning om?

– Att tillgänglighet inte ska ses som en kostnad utan en väg till tillväxt. De kan vara nya kunder och det går att tjäna pengar på det, säger Lars Göran.

Han hoppas att det kan skapas nya regelverk och lagar så att alla kan röra sig ute i samhället utan att bli fysiskt diskriminerade på grund av sitt handikapp.

I en egen undersökning han själv gjort hade han ställt frågan till ett antal politiker om det fanns möjligheter att vara rullstolsbunden om man ville bli statsminister.

Svaret var negativt. Så de tankarna har han gett upp.

– Men jag vill gärna vara med och lägga näsan i blöt och vara en blåslampa, säger Lars Göran som hoppas att fler vågar vädra sina åsikter för tillgängligheten ska bli bättre i vårt samhälle.

Sveg då, vad kan man förbättra där?

– Generellt är det de där två till tre trappstegen in i butiken som är bristen. Men sedan kan det vara snöröjningen också, säger han avslutningsvis.

Mer läsning

Annons