Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länstrafiken köper busstrafik för åtta år – summa 800 miljoner

Länstrafiken håller just nu på med sin största affär någonsin. Busstrafiken i nästan hela länet ska upphandlas för åtta år framåt och uppgörelsen är värd ungefär 800 miljoner kronor.

Annons

Den gigantiska affären handlar om vem eller vilka bussbolag som ska ha rätt att få bedriva gods- och persontrafik i Krokom, Bräcke, Berg och Härjedalens kommuner. Upphandlingen gäller också landsbygdstrafiken inom Östersunds kommun.

– Vi kommer alltså att upphandla merparten av vår trafik och det gäller från och med sommaren 2010 till 2018, säger Nils Harvard som är vd i Länstrafiken.

Anledningen till att busstrafiken upphandlas för en så lång tid som åtta år är att de som lämnar anbud ska våga satsa och köpa in nya bussar utan att ta en alltför stor risk.

Länstrafiken är ett offentligt bolag som ägs gemensamt av länets kommuner och landstinget. Just nu arbetar man intensivt med att ta fram ett underlag för vilka krav som ska ställas på de bussbolag som vill vara med och kämpa för det attraktiva kontraktet.

– Det handlar om en mängd olika saker som vi ställer krav på i en sådan här upphandling. Vi har till exempel krav på hur stora bussarna ska vara och hur godsutrymmena ska se ut. Vilka sträckor de ska köra och hur ofta, säger Nils Harvard.

En fråga som Länstrafiken brottas med är vilka krav som bolaget ska ställa på anbudsgivarna när det gäller miljötänkande. I tidigare upphandlingar har man haft krav på en mängd olika miljöaspekter men den här gången tänker man ta det ett steg längre.

– Vi kommer att ställa krav på en successiv ökning av miljövänliga drivmedel, berättar Nils Harvard.

Exakt hur kraven ska se ut vet han inte i dagsläget men säger att man just nu diskuterar vilka drivmedelstyper som kan vara aktuella och hur stor del av trafiken som ska köras på den här typen av bränslen. Underlaget för upphandlingen ska vara klart i januari och de slutgiltiga avtalen tecknas i maj 2009.

Mer läsning

Annons